Erdogan nakon pobjede: Poruka je data u glasačkim kutijama

Svijet
Erdogan nakon pobjede: Poruka je data u glasačkim kutijama
.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odnio je pobjedu na nedjeljnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima...

Izborna komisije je proglasila Erdogana pobjednikom nakon što je prebrojano 99 posto prebrojanih glasova sa 55 posto, dok je njegovom glavnom oponentu Muharemu Indžeu​, koji još nije priznao poraz, pripalo 31 posto glasova, javio je Reuters.

Erdoganovoj Stranci pravde i razvoja (AKP) je pripalo 42 posto a njihovim saveznicima iz Stranke nacionalnog pokreta (MHP) 11 posto, dok su tri glavne opozicione stranke zajedno dobile 44 posto glasova od 59 milion Turaka koji su izašli na izbore.

erdogan

Nakon što je proglašen pobjednikom, Erdogan se obratio hiljadama pristalica u Ankari, rekavši da je demokratija pobijedila i da je Turska "primjer za ostatak svijeta".

"Dobili smo poruku koja nam je data u glasačkim kutijama," rekao je, govoreći sa balkona glavnog štaba AKP-a u Ankari pred velikim brojem pristalica. "Više ćemo se boriti s snagom koju ste nam dali ovim izborima."

Erdogan je govorio o svojoj posvećenosti "borbi protiv terorističkih organizacija", "nastavku borbe kako bi sirijski teritorij postao slobodniji" te povećanju "međunarodnog prestiža" Turske, rekavši: "Turska nema vremena za gubljenje, to znamo."

"Naša zastava će se vijoriti slobodnije, mir svakog građanina će biti veći", rekao je, prije nego što je predvodio masu koja je skandirala "Jedna nacija, jedna zastava, jedna zemlja, jedna država."

Ne propustite