Ako primijetite ovakve tačke na tijelu, NE ČEKAJTE dugo na pomoć - EVO KO JE NAJUGROŽENIJI

Zdrav život
Ako primijetite ovakve tačke na tijelu, NE ČEKAJTE dugo na pomoć - EVO KO JE NAJUGROŽENIJI
.

Madeže je obično bolje ne dirati već ih treba pažljivo promatrati i pratiti neobične promjene. Ukoliko promjene postaju sumnjive, liječnik vam ga može uz upotrebu lokalne anestezije ukloniti i naknadno testirati na kancerogene promjene.

m

Crvene tačke na koži ljudi često poistovećuju sa mladežima. U pitanju su benigne izrasline, angiomi, koji su sastavljeni iz krvnih sudova. Međutim ukoliko primIjetite ove stvari na njima, neophodno je da se obratite doktoru. 

m2

Ako je u vašoj obitelji već bilo oboljelih od melanoma, stariji ste od 40 godina, imate velik broj madeža ili imate osjetljiviji tip kože, morali biste preventivno vršiti godišnje preglede. Melanom vrlo često izgleda kao običan madež. Početni stadij je lakše liječiti, a ako dođe do metastaziranja može završiti smrtonosno.

Madež izaziva sumnje ako je:

mml
1. Asimetričan
2. Nema jasne rubove
3. Mijenja boju
4. Veći je od 6 mm u promjeru
5. Raste – promjene u obliku, veličini, uzdignutosti, površini kože
6. Simptomi poput svrbeža ili krvarenja lezije znak su maligniteta

Zapravo stručnjaci s euromelanoma.org upozoravaju da pojava svake nove lezije na prethodno normalnoj koži u pacijenata u dobi preko 40 godina treba smatrati sumnjivom te da je hitno pregledati kod dermatologa.

Angiomi su donekle normalna pojava, a postoje dva osnovna razloga zbog kojih se javljaju.

m2
 
Godine

Ukoliko imate više od 30 godina, šanse da će vam se pojaviti na koži su veće. Angiomi se uglavnom javljaju u gornjem predjelu tijela a glavni uzročnik jeste to što se stanje kože i krvnih sudova mijenja sa godinama.

m3

Opšte stanje organizma i način života

Ukoliko angiom izgleda kao da se račva, može da ukazuje na probleme sa jetrom, kardiovaskularne bolesti ili hormonalni poremećaj. Ako primetite da je drastično promijenio veličinu, oblik ili je počeo da krvari, neophodno je da posjetite ljekara.

mm

Ipak, postoji način kojim možete spriječiti ili barem umanjiti njihovu pojavu. Prije svega, trebalo bi da živite zdravo i da vam ishrana bude uravnotežena. Veći unos tečnosti, prirodnih sokova i vode, ishrana bazirana na svježem voću i povrću i dovoljan unos zdravih masnoća, poput onih iz avokadovog i maslinovog ulja biće dovoljni da spriječite pojavu angioma.

Ne propustite