IZNENADIĆETE SE: Evo zbog čega se TRZAMO kada tonemo u san

Zanimljivosti
IZNENADIĆETE SE: Evo zbog čega se TRZAMO kada tonemo u san
.

Sigurno ste se nekada usred noći probudili zbog sopstvenog trzanja rukama, nogama ili pak čitavim tijelom ili vas neko drugi probudi? Možda niste znali, ali ti trazji u snu povezani su sa živcima, odnosno živčanim nadražajima, ali to ne znači da signalizuju neku bolest.

sa4
Riječ je o fiziološkoj reakciji i najčešće se događa kada se mišići opuštaju, odmah na početku sna. Trzaji su učestaliji i jači što ste umorniji, što ste više pod stresom, napeti ili uzbuđeni.

sa

Te živčane mišićne reakcije povezane su i sa snovima. Ukoliko sanjate bilo kakvu aktivnost, pokret, veća je mogućnost da će vam se trzati i pojedini dijelovi tijela. To je snaga podsvijesti koja ostaje budna i kada mi spavamo. Isto će se dogoditi i ako vas bole dijelovi tijela - trzaji će u tom slučaju biti reakcija vašeg tijela na bol i tako ćete smanjivati neugodnost.Trzanje u snu vas možda neće ni probuditi, ali ako ne spavate sami, možda probudite svog partnera ili partnerku.

sa2
Kako biste doskočili trzajima, ljekari savjetuju nekoliko stvari:

 

1. Izbjegavajte stresne situacije jer su veliki neprijatelj zdravlju.

ds

2. Prije spavanja popijte lipov čaj ili sličnu biljnu mješavinu kako bi se tijelo opustilo prije nego što legnete.

ds1

3. Topla kupka prije sna pomaže kod opuštanja tijela.

 

4. Pokušajte da ležete na vrijeme i da spavate po osam sati dnevno.

sa3

Ako su trzaji učestali i zabrinjavaju vas, možete da potražite savjet ljekara, ali činjenica je da se poznate bolesti nervnog sistema rijetko očitavaju na taj način.

Ne propustite