Macron želi sankcionisati europske države koje odbijaju migrante

Svijet
Macron želi sankcionisati europske države koje odbijaju migrante
.

Francuska je sklona uvođenju financijskih sankcija onim članicama Europske unije koje odbijaju migrante s odobrenim azilom, izjavio je u subotu francuski predsjednik Emmanuel Macron, produbivši time jaz europskih država oko teme migranata.

Europski čelnici će u nedjelju održati hitan sastanak u Bruxellesu kako bi raspravili spor članica oko migranata i pripremili teren za službeni summit EU-a koji će se održati krajem iduće sedmice.

“Lično sam naklonjen mehanizmima koji to uzimaju u obzir”, odgovorio je Macron na pitanje o mogućim financijskim sankcijama.

“Ne mogu postojati države koje masivno profitiraju od solidarnosti Europske unije, a onda masovno izražavaju svoju nacionalnu sebičnost kad dolazi do pitanja migranata”, dodao je francuski čelnik, očito govoreći o Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj, države koje se protive ideji EU-a o razmještaju tražitelja azila.

Francuski predsjednik smatra kako se europskim strukturnim fondovima trebaju dodati uvjeti koji bi garantovali da primatelji tih sredstava preuzmu svoj dio migranata.

Istakao je to Makron nakon prvog susreta s novim socijalističkim španskim premijerom Pedrom Sanchezom u Elizejskoj palači. Dvoje čelnika se usuglasilo da u Europi trebaju biti otvoreni novi prihvatni centri u kojima će se obrađivati zahtjevi za azil migranata.

Ne propustite