Da li pravilno koristite alu-foliju? Ako radite OVE GREŠKE može biti opasna za zdravlje!
U svakoj kuhini, aluminijumska folija, je predmet koji je neizbježan. Ona se koristi u mnogim situacijama, od pečenja do odlaganja hrane. Ali, da li to činite pravilno?
Ovo je nekoliko savjeta, kako da je najbolje iskoristite:
-Ne koristite foliju na hrani koja je bogata kiselinama, poput kiselog voća, hrane sa sirćetom, paradajzom ili paradajz sosom. Poslije nekoliko dana u foliji, kiseline, recimo iz lazanja, reaguju sa aluminijumom i dolazi do uništavanja folije. Hrana može čak dobiti metalni ukus i to nije nikako zdravo.
- Koristite je na temperaturama nižim od 150 stepeni prilikom pečenja, kada god je to moguće.
-Da biste spriječili da kožica kod pileta ne izgori, prije nego što se meso ispeče, držite ga pokrivenog folijom dio vremena tokom pečenja.
-Ne koriste je u mikrotalasnoj peći, jer je može oštetiti, a i aluminijum odbija elektromagnetske talase, pa se hrana nejednako kuha.