SARAJEVO

FUCZ: Pogledajte posljedice jučerašnjeg nevremena!

Objavljeno:23.06.2018 - 12:24
A A A Times Arial

 

Jučerašnje obilne kišne padavina koje su zahvatile područje Kantona Sarajevo, u popodnevnim satima dovele su do pojave bujičnih voda, začepljenja šahtova i odvoda, što je prourokovalo plavljenje pojedinih podrumskih prostorija, garaža, kao i drugih prostorija, te saobraćajnica i to na slijedećim lokacijama:

Ul. Safeta Hadžića br.96. i ul. Adilbega Firdusa Čikma br. 35., u naselju Švrakino Selo, ul. Hipodrum br. 116. i br. 45. u naselju Butmir, voda je u ušla u podrumske prostorije stambenih objekata i u garaže;

U naselju Pofalići, u Krivajskoj ulici na broju 1, voda je prodrla u prostorije privatne zdravstvene ustanove „dr. Solaković“, kao i u prostore Službe za poslove sa strancima u ulici Braće Mulića br. 38 te hotela "Emiran" u Aleji Bosne Srebrene u općini Novi Grad i preduzeća GRAS u ulici Velikih drveta.

Jedno vozilo je bilo zarobljeno u vodi na raskrsnici prekoputa doma zdravlja Saraj Polje. 

U općini Novo Sarajevo, voda je ušla u poslovne prostorije firme "Motorex" u Triglavskoj ulici na broju  4., kao i u stambeni objekat u ulici Gabrielle Moreno Locatelli na broju  21 te u Višegradskoj ulici br. 24 u garažu i u dvorište. Poplavljen je i parking u Olimpijskoj ulici u općini Novi Grad.

Voda je prodrla i u podrumske prostorije Vrhovnog suda FBiH u centru grada, kao i u garaže u Novom Gradu u ulici Branislava Nušića na broju  158. 

Na području Općine Hadžići, poplavljen je sporedni put u ul. IX Brdske brigade i ul. Binježevo br. 47. Tu je voda prouzrokovala odron zemlje i pregradila potok.

Prekoputa Euroherca u Novom Gradu poplavljen je stambeni prostor, dok se kanalizacija izlila u dvorište kuće u Igmanskoj ulici br. 67 u Hadžićima.

kisa-nsl

O svim navedenim informacijama Kantonalni operativni centar civilne zaštite, je po prijemu istih obavijestio direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, po čijem su nalogu obavještene i općinske službe civilne zažtite, kojim je naloženo da u skladu sa svojim nadležnostima odmah preduzmu neophodne mjere na otklanjanju posljedica od kišnih padavina, a ako  im je potrebna pomoć od organizovanih snaga civilne zaštite Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, da istu zatraže preko Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite.

Na otklanjanju posljedica od kišnih padavina po naredbi direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, angažovani su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice koji su intervenisali na slijedećim lokacijama:

–  Ul. Braće Mulića br. 38., Općina Novi Grad, na ispumpavanju vode iz prostorija Službe za odnose sa strancima;

–  Ul. Krivajska br.1. u nasellju Pofalići, Općina Novo Sarajevo, na ispumpavanju vode iz prostorija privatne zdravstvene ustanove dr. Solaković;

–  Ul. Aleja Bosne Srebrene bb, Općina Novi Grad, na ispumpavanju vode iz prostorija hotela Emiran;

–  Ul. Velikih drveta br. 1., Općina Novi Grad,  na ispumpavanju vode iz prostorija „GRASA“;

–   U Ul. Ante Babića bb na raskrsnici preko puta doma zdravlja Saraj Polja učestvovali na izvlačenju vozila iz vode.

kisa1

Općinska služba civilne zaštite Centar, je angažovala DVD Bjelave, na ispumpavanju vode iz prostorija Vrhovnog suda FBIH koje se nalaze ul. Valtera Perića br. 15. Također, je bila pripremila jednu ekipu DVD Bjalave da pošalje na intervenciju u ul. Gabrielle Moreno Locatelli br. 21. ali im je od građana javljeno da nema potrebe za njihovom intervencijom.

Općinska služba civilne zaštite Novo Sarajevo, je poslala jednu ekipu civilne zaštite i nadležnog općinskog inspektora u ul. Krivajska br.1, u nasellju Pofalići gdje je voda bila ušla u prostorije privatne zdravstvene ustanove dr. Solaković. Problem na toj navedenoj adresi predstavlja klizište na toj lokaciji koje je aktivno više godina koje prouzrokuje pucanje i začepljenje vodovodne i kanalizacione mreže. Nadležni inspektor je napravio zapisnik i taj problem se treba riješiti u saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo.

Općinska služba civilne zaštite Novi Grad, je na otklanjanju posljedica od kišnih padavina angažovala svoju Gorsku službu spašavanja i općinske strukture civilne zaštite Novi Grad na lokacijama: ul.  Ante Babića bb na raskrsnici preko puta doma zdravlja Saraj Polja  na izvlačenju vozila iz vode, ul. Safeta Hadžića br.96. i ul. Adilbega Firdusa Čikma br. 35. u naselju Švrakino Selo na ispumpavanju vode i preventivnom obilasku terena na području Općine Novi Grad.

Ekipa Općinke službe civilne zaštite Ilidža, je obišla sva ugrožena područja (ul. Put Famosa br. 20., ul. Lasičke Megare br. 24., ul. Sabita Užičanina br. 2., ul. Orlovača bb, ul. 13. Juli do broja 13. i ul. Hipodrum br. 116. i 45.) gdje je voda bila ušla u podrumske prostorije stambenih objekata i garaže, te  nanijela zemlju i druge otpadne materijale u odvodne kanale. Prema njihovoj procijeni nije bilo potrebe da se angažuju druge strukture zaštite i spašavanja. Ekipe civilne zaštite će i dalje nastaviti obilaziti ugrožena područja i ako bude potrebno preduzimati mjere na otklanjanju posljedica od  eventualno novih kišnih padavina.

Općinska služba civilne zaštite Hadžići, je angažovala DVD Tarčin na raščišćavanju odrona zemlje u ul. Binježevo br. 47. i ispumpavanju vode sa sporednog puta u ul. IX Brdske brigade.

 

 

 
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!