SAMO JEDNA KAŠIKA DNEVNO: Ovo ulje štiti od kancera, srčanog i moždanog udara!

Zdrav život
SAMO JEDNA KAŠIKA DNEVNO: Ovo ulje štiti od kancera, srčanog i moždanog udara!
.

Pojedete li, odnosno popijete samo jednu kašiku maslinovog ulja dnevno živjet ćete duže i biti zdraviji.

Ljekovita svojstva maslinovog ulja poznata su još od davnina. Prvi tragovi kultivacije maslinovog drveća zabilježeni su na području srednje Azije 4.000 godina prije Krista.

O vrijednosti maslinovog ulja kroz povijest govore mnoge legende i zapisi.

maslinovo-ulje-10

Maslinovo ulje, ključna komponenta meditaranske ishrane, dugo važi za jednu od najzdravijih namirnica.

Sada, doktorka Sara Brever i dijetetičarka Julliette Kellow tvrde u svojoj novoj knjizi 'Eat Better Live Longer' da ulje može da vam produži život.

medmaslinovoulje

Kažu da maslinovo ulje sadrži antioksidantne koji mogu pomoći u prevenciji ili usporavanju rasta kancera i da smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara – dvije bolesti koje su odgovorne su za najviše smrtnih slučajeva u svijetu.

srcani-udar-2

I dok smanjuje nivo holesterola, krvnog pritiska i bolesti povezanih sa godinama, maslinovo ulje pobljšava kognitive funkcije, kažu eksperti.

Jedna supena kašika ulja sadrži oko 100 kalorija, tako da ga treba konzumirati umjereno. One predlažu jednu kašiku na dan.

Također, maslinovo ulje ima visok sadržaj mononezasićene masti (mononezasićene masne kiseline) koje pomažu u smanjenu holesterola i eliminišu rizik za srčani i moždani udar.

Bogato je i vitaminom E koji je odgovoran za lijepu kožu, zdrave oči, kao i jačanje imunog sistema.

maslinovo

Dosadašnja istraživanja pokazala su da najmanje dva polifenola u maslinovom ulju, tirosol (TS) and hidroksitiroksol (HTS) pospješuju formiranje kosti kod ispitanika.

Londonski znanstvenici su otkrili da redoviti konzumenti maslinovog ulja imaju znatno viši nivo osteokalcina, proteina koji doprinosi jačanju kostiju.

Ne propustite