OBRATITE PAŽNJU

AKO VOLITE SMOKVE, NE GLEDAJTE OVAJ VIDEO: Više ih nećete jesti kad vidite šta se nalazi u njima! (VIDEO)

Objavljeno:22.06.2018 - 10:33
A A A Times Arial

Smokva se često naziva caricom mediteranskog voća, ali ona zapravo spada u kategoriju cvijeća. Smokve su zapravo izokrenuti cvjetovi, smokvino drvo ne cvjeta kao drvo jabuke ili breskve. 

smokva1

Njeni cvjetovi cvjetaju unutar kruškolike kapsule, koja kasnije sazrijeva u voće koje jedemo.

smokva

Budući da one cvjetaju iznutra, potrebam im je poseban proces oprašivanja jer se ne mogu pouzdati na pčele i vjetar, a tu nastupaju smokvine ose.

Smokva ne može preživjeti bez tih osa koje šire njen genetski materijal, a ose ipak ne mogu živjeti bez smokvi jer tamo odlažu svoju larvu.

Ženka ose ulazi u mušku smokvu (usput rečeno, ne jedemo muške smokve). Krila ženke ose i njeni pipci se slome dok ulazi u mali prolaz u smokvu, pa kad jednom uđu, ne mogu da izađu.

shutterstock-18263503

Muške bebe osa se rađaju bez krila, jer je jedina njihova funkcija da oplode ženke, tehnički njihove sestre i da prokopaju tunel iz smokve. Ženke osa rade sve dalje, donoseći polen.

smokva

Nakon što osa umre u unutrašnjosti smokve, ona se razgrađuje, i to je nužno da bi nastala jedna ukusna smokva.

 
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!