Ovi problemi sa noktima ukazuju na ozbiljno zdravstveno stanje, prepoznajte ih na vrijeme

Porodica i zdravlje
Ovi problemi sa noktima ukazuju na ozbiljno zdravstveno stanje, prepoznajte ih na vrijeme
.

Brojne studije pokazuju da nokti mogu otkriti stanje vašeg zdravlja. Ponekad, problem s noktima može pokazati ozbiljno zdravstveno stanje. Promjena boje i teksture može biti znak pluća, srca ili bolesti živčanog sustava.

Vjerujemo da je uvijek lakše izliječiti bolest ako je možete rano otkriti. Nokti nisu samo dodatak za ljepotu. Usko su povezani sa sistemom cijelog tijela. Evo nekoliko znakova da vaši nokti mogu signalizirati zdravstvene probleme. I kao bonus, dajemo vam nekoliko savjeta o tome kako ih popraviti.

1. Gljivična infekcija

c

Debeli, krhki i obojeni ili žuti (ish) nokti vjerojatno su oštećeni s gljivicom. Stanje se najčešće pojavljuje na nožnim prstima, nego na noktima. Da biste spriječili gljivične infekcije, nemojte hodati bosi u svlačionicama ili drugim javnim prostorima i čuvajte cipele čistim i suhim.

Ako je otkrivena infekcija, posjetite dermatolog i slijedite njihove preporuke.

2. Bolest štitnjače

c1

Krhki, suhi nokti koji se puknu i razdvoje lako mogu biti jedan od znakova štitnjače. Štitnjača je žlijezda koja proizvodi nekoliko važnih hormona, a njezina neispravnost može utjecati na vašu težinu, visinu i čak i tjelesnu temperaturu. Ovo stanje je ozbiljno pa posjetite svog liječnika i slijedite upute koje vam daju.

3. Anemija

2

Krhki nokti u kombinaciji s hladnim rukama i nogama mogu biti simptomi anemije. Općenito, ovo medicinsko stanje uključuje vrtoglavicu, slabost, glavobolje, nepravilan rad srca i bol u prsima. Anemija mogla bi biti uzrokovana teškim menstruacijom, trudnoćom, dijetom niske razine željeza i vitaminom B12 ili kroničnom bolesti bubrega. Najbolja metoda prevencije je prehrana bogata željezom, koja sadrži ribu, grah, jetru i mršavo crveno meso.

4. Opsesivno-kompulzivni poremećaj ili stres

1803760-image-crop-1219x1000-1528369568-728-2095f80661-1529399105

Grišete li nokte kada ste nervozni? Bez obzira je li to OCD ili privremeni stresni trenutak, nokti vam se ne sviđaju i mogu postati neugodni i krhki. Također, prljave ruke su izvor bakterija.

5. Psorijaza

c4

6. Artritis

c5

Sjeckanje i žuto-crveni nokti često signaliziraju psorijazu. Ovo medicinsko stanje često dolazi usred svrbežnih crvenih bumps na koži. Srećom, danas postoje mnogi tretmani za ublažavanje simptoma, uključujući kreme, pilule, lasersku i svjetlosnu terapiju. Kontaktirajte dermatologa koji će provjeriti vaše stanje i odabrati pravi lijek za vas.

Opći savjeti za čuvanje noktiju jaki

c6

Ne propustite