Salvini oštro odgovorio Macronu optuživši ga za licemjerje oko migranata

Svijet
Salvini oštro odgovorio Macronu optuživši ga za licemjerje oko migranata
.

Italijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini oštro je odgovorio francuskom predsjedniku na upozorenje da se populizam poput gube širi Europom optuživši ga za licemjerje jer Pariz poziva Italiju da otvori luke za migrante, a sam otvara spremnike za naftu i plin.

“Ako Francuska preuzme migrante s deset brodova iz Libije, možemo razgovarati”, rekao je Salvini, čelnik protuimigrantske stranke Liga.

Istaknuo je da sljedeće sedmice odlazi na prvo putovanje u Libiju. Aludirajući na Francusku poručio je da oni koji su posljednjih godina odlazili raditi nered u Libiji, to nisu činili iz humanitarnih razloga, javila je Hina.

“Neko je otišao u Libiju jer želi doma donijeti plin i naftu iz te zemlje. I zatim mi plaćamo na našim obalama cijenu tog ekonomskog rata onih koji nam sada dijele lekcije. Francuzi nam govore da otvorimo naše luke, a oni će otvoriti svoje spremnike za plin i naftu. Zašto se ne bismo zamijenili i stavili Talijane u središte interesa?”, zapitao je Salvini.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je rekao da se populizam proširio Europom poput bolesti protiv koje bi se Europljani trebali snažnije boriti umjesto da kritiziraju poteze proeuropskih vlada poput njegove.

Četrdesetgodišnji francuski predsjednik pod pritiskom je jer nije prihvatio migrantski brod Aquarius kojega je prije toga odbio Salvini što je izazvalo verbalni rat između Pariza i Rima.

Na Macronove riječi reagirao je potpredsjednik talijanske vlade Luigi Di Maio, čelnik Pokreta 5 zvijezda (5SM), koji vlada u koaliciji s Ligom, nazivajući Macronove riječi “uvredljivima i neumjesnima”.

 

Ne propustite