EVO ZBOG ČEGA BAŠ VAS KOMARCI NAJVIŠE GRIZU: Saznajte i kako ublažiti svrab!

Porodica i zdravlje
EVO ZBOG ČEGA BAŠ VAS KOMARCI NAJVIŠE GRIZU: Saznajte i kako ublažiti svrab!
.

Komarci iz nekog razloga u društvu ujedaju samo vas, ako želite znati zbog čega ste im vi tako 'posebno dragi' provjerite da li ste jedan od ova 4 tipa ljudi..

komarac

TRUDNICA

Trudne žene izdahnu više ugljikovog dioksida u kasnijem razdoblju trudnoće, i to za 21 posto više nego žene koje ne čekaju bebu, a to znači da krvopije imaju priliku obratiti posebnu pažnju na njih.Trudnice ispuštaju neke mirise koji privlače insekte, objavljeno je u jednom istraživanju.

trudnica

FIZIČKI AKTIVAN

Komarci su posebno agresivni ako nanjuše nekoga ko je upravo trčao, vježbao ili se bavio nekom drugom fizičkom aktivnošću. Privlače ih mliječne kiseline koje se tad pojačano proizvode u mišićima, a izlučuju se kroz znoj.

komarac

ALKOHOL

Neki stručnjaci smatraju da se to događa zato što alkohol podiže temperaturu tijela, a komarcima je to neodoljivo.


NULTA KRVNA GRUPA

5a2c3f69-dbf0-432d-9c8a-09a60a0a0a67-0-krvna-grupa-690x480

Vjerovatnost da komarac ugrize nekoga s tom grupom je čak 83 posto veća. Ljudi s krvnom grupom 0 i imaju sklonost izlučivati određene mirise koje komarci smatraju atraktivnim.

A ovo voće možete staviti u sobu i komarci vas više neće napadati.

U pitanju je limun.

komarci

Ovaj citrus je djelotvoran u borbi protiv komaraca.

Isijecite limun, u njega pozabijajte klinčiće i stavite pored kreveta. Miris limuna osim komaraca izbjegavaju i mravi, i muhe.

komarci1

Pored limuna, komarce također rastjeruje i mirisi lavande.

Iako imate potrebu češati se, bilo bi dobro da to ne činite. Češanje možda donosi trenutnu ugodu, ali to će samo pojačati djelovanje sline komarca koja ostaje u ubodnoj rani. Uz to, ako previše oštetite kožu, možete izazvati infekciju, koju će kasnije biti teže 'sanirati' od uboda.
Iako u drogerijama i ljekarnama postoje različiti kozmetički preparati koji umanjuju svrbež, spas možete pronaći i u vlastitoj kuhinji ili kupaonici.

svrab1

Glavica luka ili kriškica limuna trebali bi pomoći ako ih prislonite na mjesto uboda, a možete i na vaticu nakapati octa i prisloniti ju.
Pomažu i biljke: aloe vera i bosiljak, kao i masti čajevca i nevena zaštitit će kožu oko mjesta uboda, a donijet će i prijeko potrebno olakšanje.
Ako ništa od navedenog ne pomaže, trk u kupatilo! Pasta za zube trebala bi posušiti ranicu, a i pepermint iz nje ohladit će otok i smanjiti svrbež.

Ne propustite