Evo kako da uklonite ružne mrlje od dezodoransa sa garderobe

Praktična žena
Evo kako da uklonite ružne mrlje od dezodoransa sa garderobe
.

Ovo su trikovi koji će vam pomoći da uklonite fleke od antiperpiranta sa odjeće. Važno je samo da prije nego što primijenite neku od ovih metoda, najprije je isprobate na malom parčetu tkanine.

1. So

m

Ova metoda pomaže da uklonite stare fleke sa tkanine i bezbjedna je i za bijelu i za obojenu odjeću. Uzmite malo soli, nakvasite dio tkanine na kome se nalazi fleka i pospite solju. Ostavite tako 8-12 sati ili preko noći. Ponovo nakvasite i dodajte još malo soli. Blago protrljajte tkaninu, a nakon toga operite odjeću u mašini.
2. Sirće

m1

Natopite fleku sirćetom i ostavite preko noći. Ujutru, operite odjeću uobičajeno. Ova metoda je bezbjedna i za obojenu odjeću, kao i odeću od vune i drugih materijala. Međutim, izbjegavajte stavljanje sirćeta na bijelu odjeću jer može da požuti.

3. Sok od limuna

m2

Uz pomoć limunovog soka, možete da uklonite svježe fleke od antiperspiranta. Iscjedite nekoliko kapi limunovog soka na fleku. Ostavite 5-10 minuta, a onda ručno operite u mlakoj vodi.

4. Tečnost za pranje sudova

m3

Tečnost za pranje sudova može da ukloni veoma tvrdoglave mrlje, uključujući i one od antiperspiranta. Stavite malo tečnosti na fleku, blago protljajte i ostavite 30 minuta. Isperite.

5. Votka

m4

Votka je veoma dobra u uklanjanju belih mrlja sa tamne odjeće. Da biste uklonili fleku, stavite na nju malo votke i sačekajte nekoliko minuta. Skoro odmah ćete vidjeti efekat. Nekada ćete morati da sačekate da djeluje, ali ne duže od sat vremena. Na kraju operite odjeću.
6. Tečni amonijak

m5

Tečni amonijak je sjajan za pranje teško zaprljane odjeće. Da biste uklonili bjeličaste mrlje od antiperspiranta, pomješajte tečni amonijak sa vodom u razmjeri 1:1. Navlažite fleku ovom mješavinom i nakon nekoliko minuta dobro isperite. Tečni amonijak efikasno uklanja i loše mirise.
7. Mješavina hidrogena, sode bikarbone i tečnosti za pranje sudova

m6

Da biste uklonili tvrdokorne mrlje i loše mirise, koristite sljedeći recept: 4 kašike hidrogena, 1 kašičica tečnosti za pranje sudova i 2 kašike sode bikarbone. Stavite mješavinu na fleku i ostavite tako nekoliko sati. Operite odjeću uobičajeno.
8. Bonus: Stare čarape

m7

Tek ste kupili odjeću i odmah je upropastili bjelim flekama? Dobra vijest je da možete momentalno ukloniti fleke od antiperspiranta. Sve [to vam je potrebno jesu sintetičke unihopke ili čarapa. Glavni uslov: trebalo bi da budu čiste. Urolajte čarape u malu lopticu, i protrljajte sa njom fleku. Desiće se čudo! Fleka će nestati kao da nikada nije postojala.

Ne propustite