Koliko kalorija možete sagorjeti toplom kupkom?

Zdrav život
Koliko kalorija možete sagorjeti toplom kupkom?
.

Naučnici tvrde da odmaranje u vrućoj kupki može biti jednako korisno za vaše tijelo koliko i tridesetominutna šetnja. Grupa naučnika na Univerzitetu Loughborough testirala je ovu teoriju na 14 muškaraca koji su prošli dva testa: jednosatnu vožnju bicikla i jednosatnu kupku u vodi čija je temperatura 40 stepeni Celzija.

Cilj je bio da se poveća temperatura tijela za jedan stepen. Vožnja bicikla sagorjela je mnogo više kalorija, ali naučnici su došli do jednog iznenadnog otkrića – odmaranjem u vrućoj kupki sagorjeli su 130 kalorija, što je otprilike jednako broju kalorija koje bi sagorjele tokom tridesetominutne šetnje. 

thinkstockphotos-86488700-1024x683

Dvadeset i četiri sata nakon testa pratio se i nivo šećera u krvi kod učesnika i otkriveno je da je najveća vrijednost šećera u krvi bila 10 posto niža kod odmaranja u kupki nego kod vožnje bicikla. 

Istraživanje također sugeriše da grijanje – tačno tako kako zvuči, odmaranje u vrućoj kupki tokom jednog sata – može pomoći smanjiti upale. Ideja pasivnog grijanja kao medicinskog tretmana relativno je nova i posebno je popularna u jednoj zemlji – Finskoj. Istraživanje objavljeno 2015 godine u JAMA Internal Medicine Journal tvrdi da boravak u sauni može znatno umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. 

shutterstock-241694761

Postoji jedna bitna napomena – svi učesnici u istraživanju bili su muškarci a, budući da se tijelo muškarca i žene drastično razlikuje u određenim stvarima, moguće je da postoje neke varijacije u rezultatima. Čak i ako ne zamjenjuje cjelodnevno vježbanje, odmaranje u toploj kupki samo može pomoći vašem mentalnom zdravlju. 

 

Ne propustite