MALINARSTVO PRED KOLAPSOM/ Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH za Novi.ba: Malinarima niko ne želi pomoći, doći će do gašenja velikog broja radnih mjesta

Bosna i Hercegovina
MALINARSTVO PRED KOLAPSOM/ Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH za Novi.ba: Malinarima niko ne želi pomoći, doći će do gašenja velikog broja radnih mjesta
.

Nekada najperspektivnija grana poljoprivrede u Bosni i Hercegovini posljednjih dana je pred potpunim kolapsom. 

Podsjetimo da je sektor proizvodnje malinarstva nekoliko godina unazad ostvarivao nevjerovatne rezultate. Samo u prošloj godini proizvedeno je više od 23. 000 tona malina i ostvarena vrijednost izvoza od 71 milion KM. 

maline-nsl

Danas su malinari potpuno očajni i prolaze kroz najteži period prije svega zbog nepovoljnih klimatskih promjena. Odlučili su se na radikalne mjere. Masovno uništavaju ili poklanjaju maline, te prestaju sa njihovim otkupom. 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo za Novi.ba je kazao ukoliko se ova situacija nastavi, onda je malinarstvo u našoj zemlji u potpunom kolapsu. 

"Ima nekoliko dana kako ne postoji otkup malina. Maline ubrzano zriju, a vremenske prilike dodatno utječu na njihovo zrenje. Otkupljivači ne žele da otkupe maline, jer navodno malina je mokra i nekvalitetna. Ako se nastavi ovakav odnos, malinarstvo u našoj zemlji je u velikom problemu. Doći do gašenja velikih površina malina."  - kazao nam je Bićo. 

maline

Na pitanje da li će država podržati malinare, Bićo je pojasnio: 

"Ako uzmemo u obzir cjelokupnu situaciju malinara, te njihove probleme i dugove, mislim da ih države neće podržati. Trebalo bi da se proglasi stanje elementarne nepogode po pitanju malinarstva, pa da bi malinari mogli naplatiti odštetu od opština, kantona i na kraju Federacije. Što se tiče Federacije, Ministarstvo poljoprivrede ima sistem poticanja koji do sada nije postojao. Ove godine malinari su uvršteni u sistem poticanja." 

maline

Bićo smatra kako je potrebno da se svi uključe od opština do Federacije. 

"Ovdje se trebaju uključiti država, Vanjskotrgovinska komora ili Privredna komora. Svi se trebaju ukljčiti da ljudima pomognu, kako bi opastali, inače će doći do gašenja i gubljenja velikog broja radnih mjesta i priliva sredstava, jer malina je bila na skoro prvom mjestu po izvozu. Toliko je sve zapetljano da je katastrofalno." - pojasnio je za Novi.ba Bićo. 

OTKUPNA CIJENA MALINA MIZERNA 

Prije dva dana jedan od najvećih otkupljivača maline u BiH kompanija Heko iz Bugojna objavila je ovogodišnju otkupnu cijenu po klasama.

Tako će otkupna cijena prve klase malina ove godine biti 1,60 KM i to za sortu meeker. Otkupna cijena za sorte willamette i tulameen iznosit će tek 1,40 KM po kilogramu.

cijene

(Foto: Bugojnodanas) 

Bićo smatra kako su ove cijene mizerne. 

"Otkupna cijena ne može zadovoljit ni berače da se plate, a kamoli da se plate sredstva za zaštitu, te rad proizvođača. Cijena je mizerna. Da barem hladnjačari hoće da otkupe te maline da se ne bacaju, pa bolje išta nego ništa. Problem je i u vremenskim prilikam, malina ubrzano zrije, a ne mogu se brati kad pada kiša." - kazao nam je. 

m3

RJEŠENJE POSTOJI 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH apeluje na opštine da se uključe u IFAD-ov projekt finansiranja, kako bi se instalirale hladnjače na području opština. 

"To je projekt gdje opštine učestvuju sa 30 posto sredstava, a IFAD 70 posto. Međutim, ovaj projekt prihvatile su samo 3 opštine. A ovo bi bilo odlično rješenje, jer malina kad se zaledi može stajati godinu, dvije ili tri dok se sačeka bolja cijena na tržištu. Međutim, ništa se ne čini po pitanju malinara, niko im ne želi pomoći. Imaju načini da se ne troše vlastita sredstva, da se instaliraju ove hladnjače i da ljudi spase ono što se da spasiti. Međutim, niko ništa ne poduzima. " - kazao je Nedžad Bićo na kraju našeg razgovora. 

 

Ne propustite