U TEŠKOJ SITUACIJI

CRNE PROGNOZE ZA SVE PROIZVOĐAČE MALINA: Evo šta ih čeka u narednim danima!

Objavljeno:21.06.2018 - 12:34
A A A Times Arial

Nekada najperspektivnija grana poljoprivrede u BiH danas je pred totalnim kolapsom.

Malinari iz orahovičkog kraja kod Zenice jučer su uništili na stotine kilograma malina, a poručili su kako će to raditi i u narednom periodu sve dok hladnjačari ne otkupe njihove maline.

Danas su pristigle i nove loše vijesti za malinare. 

malinee

Naime, ukoliko se u narednom periodu ne osiguraju hladnjače, odnosno tzv. šok-komore te skladišni kapaciteti, propast će dodatnih 1.000 tona malina.

maline2

Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH jučer je saopštio kako sektor proizvodnje malina danas prolazi kroz najteži period.

- Kiša koja konstantno pada značajno utiče na mogućnost branja maline, kao i na kvalitet ubrane maline. Drugim riječima, u malinarstvu je prisutno stanje elementarne nepogode koje nanosi milionske gubitke u proizvodnji – saopćeno je.

Navodi se da je izlazak pojedinih hladnjača iz otkupa u 2018. godini smanjilo raspoložive rashladne kapacitete te dodatno otežalo situaciju u cjelokupnom sektoru. Između ostalog, i to je doprinijelo neravnomjernoj raspoređenosti rashladnih kapaciteta na terenu.

maline

- Zbog nemogućnosti skladištenja proizvoda dnevno propadaju tone malina, a prema procjenama samo u okolici Maglaja do sada je propalo 500 t maline. Nadamo se da će se nadležno ministarstvo i ostali učesnici na tržištu uključiti i preduzeti potrebne korake kako bi se ustabilila situacija u sektoru malinarstva - zaključuje se u saopćenju Saveza.

Naglasili su i kako bi trebalo osigurati dodatne kapacitete hladnjača od kompanija kao što su Klas ili HIFA.

 

 

 

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA