Kina i Sjeverna Koreja razgovorale o jačanju "strateške i taktičke" saradnje

Aktuelno
Kina i Sjeverna Koreja razgovorale o jačanju "strateške i taktičke" saradnje
.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i kineski predsjednik Xi Jinping raspravljali su o mjerama jačanja "strateške i taktičke" saradnje između dvije zemlje na njihovom drugom sastanku u srijedu, javili su u četvrtak sjevernokorejski državni mediji.

Sastanak Kima i Xija desio se drugog i posljednjeg dana posjete sjevernokorejskog čelnika Pekingu, tokom koje je izvijestio kineskog predsjednika o svom samitu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Singapuru prošle sedmice.

Oni su imali "ozbiljnu razmjenu mišljenja" o trenutnoj "novoj" situaciji, javila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Sjevernokorejski mediji javili su da su Kim i Xi postigli sporazum o denuklearizaciji Korejskog poluotoka nakon rasprave o ishodu samita SAD-a i Sjeverne Koreje.

Kim je obišao poljoprivredni intitut kojim upravlja Kineska akademija poljoprivrednih nauka prije sastanka s Xijem u srijedu, javila je KCNA, navodeći da je on posmatrao povrće uzgojeno u institutu. 

Sjevernokorejski čelnik također je obišao centar za kontrolu saobraćaja u Pekingu prije nego što se vratio u Pyongyang u srijedu popodne, prenosi KCNA. O obilasku dvije lokacije također su javili kineski mediji, piše Fena. 

Kim je obećao učiniti ekonomiju Sjeverne Koreje svojim prioritetom nakon što je objavio ostvarenje dugogodišnje ambicije o razvoju nuklearnog oružja. Sjevernokorejski mediji često javljaju o napretku ostvarenom u poljoprivrednim i industrijskim sektorima u posljednjim mjesecima.

Državne kineske novine China Daily navode u uvodniku u četvrtak da veze između dvije zemlje "zrače novom vitalnošću" i da Kimovi obilasci poljoprivrednog instituta i centra za kontrolu saobraćaja pokazuju da je ekonomija prioritet za njega. 

- Kimovi posljednji razgovori s Xijem uvjerili su ga da Kina stoji iza DPRK dok usmjerava svoje napore ka ekonomskom razvoju - pišu novine, koristeći zvanični naziv Sjeverne Koreje - Demokratska Narodna Republika Koreja.

U Singapuru je Kim pohvalio "divnu, čistu i naprednu" zemlju i izjavio je da je naučio mnogo toga od te prosperitetne države, prenosi Reuters.

Ne propustite