Evo zašto je darivanje krvi dobro za naše tijelo

Zanimljivosti
Evo zašto je darivanje krvi dobro za naše tijelo
..

Darivanje krvi ne šteti zdravlju ako se provedu svi propisani postupci pri odabiru davalaca krvi. Svaka zdrava osoba između 18 i 65 godina starosti može bez opasnosti za svoje zdravlje darovati krv, 3 do 4 puta u toku jedne godine.

d

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka jest čovjek - davalac krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika, potrebno je uvijek imati dovoljan broj davalaca krvi, a time i dovoljne količine krvi u zalihi.

1. REDOVNO DARIVANJE KRVI POVEZANO JE S MANJIM RIZIKOM OD INFARKTA

d2

Naučno je potvrđeno kako redovni davaoci krvi rjeđe obolijevaju od infarkta miokarda.

2. ODREĐIVANJE ZDRAVLJA KRVI

d1

Kod svakog darivanja krvi uzimamo uzorak te se određuje krvna grupa i rezuz faktor, zatim se rade laboratorijske pretrage na hepatitis B, C, HIV, sifilis.

3. OSJEĆAJ SAMOPOŠTOVANJA ZA DULJI I KVALITETNIJI ŽIVOT

d3

Većina dobrotvornih davaoca krvi jednostavno želi pomoći drugima, a to im daje osjećaj samopoštovanja koji pozitivno utječe i na njihovo zdravlje.

Na Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja krvi koji se obilježava svake godine na današnji datum donosimo najvažnije razloge zbog kojih bi svatko trebao barem pokušati donirati dozu. Jer spašavanjem tuđih života, možete spasiti i vlastiti.


Veliki broj žena postanu redovite darivateljice krvi upravo kada prođu generativnu životnu fazu.

U svijetu se prikupe 92 milijuna doza krvi na godinu, a jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života. Otprilike polovica od toga prikupi se u zemljama visokih prihoda u kojima živi samo 15 posto svjetske populacije.

Većina dobrotvornih darivatelja krvi jednostavno želi pomoći drugima, a to im daje osjećaj samopoštovanja koji pozitivno utječe i na njihovo zdravlje.

Ne propustite