VIŠE NIKADA NEĆETE POGRIJEŠITI: Evo kako da odabrete savršenu lubenicu
Tko ne voli lubenicu? Većina ljudi je opsjednuta ovim ukusnim i osvježavajućim plodom. Ponekad mislimo da ako ste iskusni poljoprivrednik, kupujete sočan, ukusan, potpuno zrelo i slatko lubenice pogodite ili propustite. Međutim, ne mora biti ako tražite nekoliko stvari kada odaberete dinje. U stvari, možete znati je li lubenica zrela bez da je zapravo režete.
Ovo su savjeti iskusnih poljoprivrednika koji će vam pomoći da odaberete najfiniju lubenicu ikad.
Potražite mjesto na terenu
![]()
Žuta mrlja, poznata kao terenska točka, mjesto je gdje se lubenica odmara na tlu. Zreli lubenici uvijek imaju kremaste žute ili čak narančasto-žute mrlje, a ne bijele.
Potražite "remenje"
![]()
Ove uske smeđe mrlje na lubenici znače da pčele više puta dodiruju dijelove cvatnje koje oprašuju. Što više oprašivanja, to je slađi plod.
'Dječak' i 'djevojčica' lubenice
![]()
Mnogi ljudi ne znaju da seljaci razlikuju lubenice po spolu. Na primjer, dječaci su veći, imaju izduženi oblik i vodeni okus. 'Djevojke' imaju zaobljen oblik i vrlo su slatke.
Obratite pažnju na veličinu
![]()
Bolje je odabrati ni najveći niti najmanji lubenica. Odaberite prosječno voće. I zapamtite, molim vas: velike ili male, lubenica bi se trebala osjećati teškom za njegovu veličinu.
Pregledajte rep
![]()
Kraj lubenice pokazuje da je lubenica zrela. Međutim, ako je rep zelen, vjerovatno znači da je lubenica prebrzo ubrana i da neće biti zrela.