U RS-u neophodno legalizovati više od 80.000 bespravno izgrađenih objekata

Bosna i Hercegovina
U RS-u neophodno legalizovati više od 80.000 bespravno izgrađenih objekata
.

Procjenjuje se da u Republici Srpskoj (RS) ima više od 80.000 bespravno izgrađenih objekata, a usvajanjem novog zakona omogućit će se postupak legalizacije tih objekat,  rekla je entitetska ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

U obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini RS-a, tokom rasprave o Prijedlogu zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je predložen po hitnom postupku, istakla je da se nada da će ovaj zakon postići cilj da nelegalni objekti budu što prije ozakonjeni, kao i da bude spriječeno dalje nanošenje štete javnim prihodima.

Golić je upozorila da i dalje postoji značajan broj graditelja koji nisu pokrenuli proceduru legalizacije za objekte bez dozvola, iako su imali i određene poslanice.

Prethodni rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju istekao je 31. decembra 2016. godine, a resorna ministrica je pozvala općinske vlasti da rade na procesu legalizacije divlje gradnje.

Potpredsjednik entitetskog parlamenta Senad Bratić (SDA) naglasio je da su u zakonu poboljšana određena rješenja, koja omogućavaju da se po povoljnim uslovima legalizuju objekti.

Tokom današnjeg rada poslanici su razmotrili Prijedlog zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Koridora 5 C kroz taj bh.entitet i izgradnje dionice autoputa „9. januar“ Banja Luka – Doboj, po hitnom postupku.

Vlada je povukla Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, koji je bio predložen po hitnom postupku.

Prethodno je razmotren Prijedlog zakona o zateznoj kamati, a po prvi put je u RS predložen i zakon o upotrebi znakovnog jezika.

Zasjedanje entitetskog parlamenta nastavlja se i sutra, kada će poslanici glasati o svim razmatranim tačkama dnevnog reda aktuelnog zasjedanja.

Ne propustite