Makedonija dovršila ratifikaciju sporazuma s Grčkom

Region
Makedonija dovršila ratifikaciju sporazuma s Grčkom
.

Makedonski parlament je glasovima 69 poslanika usvojio zakon o ratifikaciji sporazuma s Grčkom, prema kojemu će se Makedonija ubuduće zvati "Republika Severna Makedonija".

Makedonski parlament danas je formalno ratificirao povijesni sporazum s Grčkom o imenu zemlje otvarajući put ulasku Makedonije u NATO savez i otvaranju pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Parlament je u utorak sa 69 glasova zastupnika od njih ukupno 120 prihvatio ugovor i odlučio da se njegova ratifikacija provede po skraćenom postupku, pa je u srijedu održano glasanje na plenarnoj sjednici na kojoj je sporazum ratificiran također sa 69 glasova od ukupno 120.

Premijer Zoran Zaev je u obraćanju parlamentu kazao kako taj sporazum donosi Makedoniji dugo čekano međunarodno priznanje.

"Ovim rješenjem ne samo da smo dobili još jednog prijatelja i strateškog partnera nego smo i otvorili vrata NATO-a i EU-a", kazao je Zaev. Nacionalistička stranka VMRO-DPMNE nije sudjelovala na glasanju.

Time je završen jedan od najdugovječnijih sukoba između dviju europskih država, no dogovor o novom imenu Republika Sjeverna Makedonija još mora proći niz prepreka prije no što stupi na snagu.

Dogovor o novom imenu mora još na referendum

Makedonski narod treba ga prihvatiti na referendumu, za koji se još ne zna kad će se održati, a potom treba doći do ustavne promjene koju makedonski parlament treba ponovno prihvatiti, ovaj put dvotrećinskom većinom. 

U zamjenu za promjenu imena Skoplje očekuje otvaranje pregovora o pristupu Europskoj uniji na summitu krajem lipnja te pozivnicu za članstvo u NATO savezu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavio je kako bi Makedonija mogla dobiti pozivnicu na summitu u junu.

Ako makedonska vlada ne uspije provesti ustavnu promjenu kroz parlament, u kojem samostalno nema dovoljnu većinu, "pozivnica u NATO će se poništiti, a pregovori s EU-om zaustaviti", upozorio je grčki premijer Aleksis Cipras.

Grčka Makedoniji zamjera upotrebu tog imena jer smatra da se ona odnosi na povijesnu grčku regiju.

Ne propustite