Kurz: EU se treba baviti 'zakašnjelim' rješenjem problema s migrantima

Svijet
Kurz: EU se treba baviti 'zakašnjelim' rješenjem problema s migrantima
.

 Austrijski kancelar Sebastian Kurz, čija zemlja uskoro preuzima rotirajuće predsjedanje Evropskom unijom, izjavio je u srijedu kako se nada da će se mini samit nekih članica EU posvećen migraciji tokom vikenda baviti "zakašnjelim" rješenjem evropskih problema s migrantima.

Zvaničnici su saopćili da će predstavnici Njemačke, Francuske, Italije i Grčke, između ostalih, prisustvovati sastanku u Bruxellesu kako bi našli evropska rješenja za političke sukobe oko migracije. Ta tema je posebno urgentna za njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja se suočava s pritiskom unutar njene vladajuće koalicije da zauzme oštriji stav.   

Kurz, čija zemlja preuzima predsjedanje EU 1. jula, izjavio je da nedjeljni sastanak "nije posvećen njemačkoj unutrašnjoj politici, posvećen je rješenju migrantskog pitanja koje je odavno zakašnjelo".

Kurz je izjavio da će se sastanak baviti pitanjima kao što su "kako zaštiti vanjske granice (EU)" i "kako da spriječimo (migrante) da nam mašu iz centralne Evrope", prenosi Associated Press.

 

Ne propustite