VAŽNA INFORMACIJA ZA SVE ONE KOJI PLANIRAJU OVE GODINE IĆI PREKO GRANICE: Evo koliko novca možete ponijeti na odmor

Aktuelno
VAŽNA INFORMACIJA ZA SVE ONE KOJI PLANIRAJU OVE GODINE IĆI PREKO GRANICE: Evo koliko novca možete ponijeti na odmor
.

Sezona odmora je počela, ali prije nego što krenete na ljetovanje, provjerite da li kod sebe imate sve potrebne dokumente za prelazak granice.

more

Ukoliko nemate pasoš, a želite otići na Jadran, najlakše je da se zapute preko Svitave do jedinog bh. grada na Jadranu Neuma.

Sa ličnom kartom možete birati između Srbije, Crne Gore i Albanije. Sa ove tri države BiH ima sklopljen sporazum o prelasku granice samo sa ličnom kartom.

more

Za ulazak u Hrvatsku, kao i ostale članice Evropske unije, morate posjedovati biometrijski pasoš.

Od 15. decembra 2010. godine državljani Bosne i Hercegovine dobili su dobili olakšicu prilikom putovanja u većinu zemalja članica EU-a, tačnije u zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma. 

f6b51cbfd5d5353a35a7

Od tog dana ukinuta je je obaveza posjedovanja vize prilikom ulaska u navedene države za sve vlasnike biometrijskih pasoša iz BiH.

2018-06-14

Foto: Europa.eu

Vize vam nisu potrebne ni za Tursku.

dalmacija-i-jadran-najcisce-more-u-europi-635362027902276016-2-728-409

Državljani BiH za putovanje u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma pored biometrijskog pasoša trebaju posjedovati novac u iznosu 35-70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU. Granične službe mogu zahtijevati dokaz o posjedovanju novčanih sredstava za boravak u određenoj zemlji ili informaciju o adresi na kojoj ćete odsjest.

Državljani BiH pri putovanju u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma moraju posjedovati putnu ispravu koja važi najmanje 3 mjeseca od datuma namjeravanog boravka u zemljama članicama EU ili potpisnicama Šengenskog sporazuma, naglašavaju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

pasos

Za zemlje Evropske unije datum isteka minimalnih 90 dana od dana povratka, dok je za Tursku 150 dana od datuma ulaska.

 Evo koliko novca sad možete prenijeti preko granice

Morate znati da prilikom izlaska iz BiH morate prijaviti svaki iznos veći od 10.000 eura, odnosno 20.000 KM.

2183278

lada FBiH je, izmjenama i dopunama odluke o iznošenju strane gotovine i čekova, propisala obvezu fizičkim osobama da, pri prelasku državne granice, osim strane gotovine, konvertibilnih maraka i čekova, prijavi i vrijednosne papire i sve ostale fizički prenosive instrumente plaćanja u skladu s propisom kojim se uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Propisana je i obveza da pri prelasku državne granice obvezno popunjavaju Obrazac za prijavu gotovine, a iznos koji fizička osoba, rezident, može iznijeti iz zemlje povećan je s 2.500 eura na 10.000 eura.

novac-euro-valute

Cilj donošenja odluke je ispunjavanje obveza iz Akcijskog plana BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, što bi doprinijelo uklanjanju BiH s FATF-ove “sive liste”. 

Unošenje novca u BiH nije ograničeno, ali je preporučljivo da se na graničnom prijelazu carinskoj službi prijavi unos veće svote novca u zemlju. Tada se dobije potvrda o unosu tog novca, pa osoba može bez problema taj novac ponovno iznijeti izvan BiH. U suprotnom, neće imati dokaz o porijeklu novca, koji se iznosi izvan BiH. Povećanjem iznosa s 2.500 na 10.000 eura je izjednačen onim koji vrijede u susjednim zemljama. 

 

 

Ne propustite