Hafiz Mahir Ramić za Novi.ba: Za devet mjeseci sam naučio Kur'an napamet i u 17. godini postao hafiz!

Bosna i Hercegovina
Hafiz Mahir Ramić za Novi.ba: Za devet mjeseci sam naučio Kur'an napamet i u 17. godini postao hafiz!
.

Prošlog mjeseca se navršilo punih sedam godina otkako je Karađoz-begova medresa 16. maja 2011. godine dobila i svog prvog hafiza Kur'ana iznjedrenog iz školskih klupa. Tada učenik trećeg razreda Mahir Ramić je savladao učenje Kur'ana napamet, pred muhafizom kurra-hafizom prof. Arminom Abazom. Mahir je za samo devet mjeseci uspio naučiti cijeli Kur'an napamet (604 stranice teksta na arapskom jeziku), što rijetko ko može uspjeti za tako kratko vrijeme. U periodu 2. – 16. maj 2011. godine Mahir Ramić je boravio u Sarajevu i pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini je preslušan, proučivši cijeli Kur'an napamet. 

Danas je hafiz Mahir Ramić vrijedan i aktivan imam u Bugojnu, a u razgovoru za portal Novi.ba je sa nama podijelio svoje impresije o putu do titule hafiza Kur'ana i proteklim ramazanskim danima. 

Razgovarao: Nedim Botić/Novi.ba

Kako je tekao Vaš put učenja hifza?

Moj put učenja hifza je specifičan i unikatan, kao svakom hafizu. Sa učenjem hifza sam krenuo u drugom razredu medrese pred muhafizom kurra hafizom Arminom Abazomm koji mi je bio najveća inspiracija i podrška. Nakon što sam proučio posljednji Amme džuz napamet, uspio sam naučiti  cijelu suru El-Bekare (48 stranica) za 10 dana. Vidjevši to, moj učitelj je prepoznao u meni talenat i posebno odvajao vrijeme za moje učenje i preslušavanje. Za nepunih devet mjeseci redovnog učenja i ponavljanja uspio sam naučiti cijeli Kur'an napamet i proučiti ga pred muhafizom, te sam nakon dvije proučene hatme izašao odmah pred komisiju Rijaseta za hifz. Tako sam postao prvi hafiz učenik Karađoz-begove medrese i tu titulu već ponosno nosim i čuvam punih 7 godina. 

Koliko Vam se život promijenio zbog hifza Kur'ana?

Moj život se uveliko promijenio zbog Kur'ana. Nisam nikad ni pomislio da ću jednog dana ja biti jedan od čuvara Božije riječi, a eto Uzvišeni Allah me je počastio time, pa sam zbog toga i odabrao da budem imam i muallim, kako bih prenosio svoje znanje na druge i kako bi služio svojoj zajednici.

Šta biste savjetovali onima koji žele da krenu putem učenja Kur'ana?

Svi oni koji žele da krenu putem hifza Kur'ana, savjetujem i preporučujem ogromnu tvrdoglavost, upornost, strpljivost. Da bi čovjek uspio u nekoj namjeri potrebno je da bude odlučan i uporan, a svakako da bi postao hafiz Kur'ana moraš se odreći mnogo toga u toku učenja. Taj put nije nimalo lahak i jednostavan, ali uz ispravan nijet i jaku volju i Božiju pomoć, sve je moguće.

Imam ste u Bugojnu. Kakve su bile ramazanske aktivnosti u Vašem džematu?

Ja sam imam, muallim i hatib džemata Čipuljić pri Medžlisu Islamske zajednice Bugojno. Pored redovnih aktivnosti dnevnih namaza i teravija, tu smo imali mukabelu, posebne halke Kur'ana i hifza sa djecom, prigodne vazove i programe. Također, brinemo o našim bolesnim i starijim džematlijama i pomažemo onima koji su socijalno ugroženi.

Koja je Vaša tajna uspjeha?

Moja tajna uspjeha jeste da volim ono što radim i uživam u tome, te mi ništa nije teško. Ogromna volja, trud i zalganje.

mahir2

Možete li sa nama podijeliti neku uspomenu ili događaj koja vas posebno veže za ramazan?

Posebna uspomena koja me veže za ramazan jeste upravo onaj ramazan u kojem sam završio sa učenjem Kur'ana napamet. Nakon što sam završio drugi razred medrese, raspoređen sam da budem softa u jednom od džemata u Medžlisu Jajce. Tu sam hvala Allahu, u mjesecu ramazanu, mjesecu Kur'ana, završio napamet sa učenjem Božije Objave i taj događaj će me pratiti tokom cijelog mog života.

Kako ste Vi i Vaša porodica proveli ramazanske dane? 

Pošto sam imam u džematu u kojem već živim sa roditeljima trinaest godina, ovaj i prošli ramazan su mi najdraži i najmiliji. Provodim zajedno sa svojom porodicom, komšijama, prijateljima i poznanicima i to mi je posebna radost.

Imate li neku dovu koju ste posebno učili u ramazanu?

Posebnu dovu koju učim u ramazanu nemam, nego uvijek učim Kur'anske dove, te dove koje svakodnevno učimo. Naravno, u zadnjoj trećini ramazana često učim „Allahu moj, ti zaista praštaš, voliš oprost, pa oprosti i meni“.

Vaša poruka čitaocima portala Novi.ba?

Prije svega, želim da se zahvalim vašem portalu što mi je dao priliku za ovaj intervju, a moja poruka svima je da volimo jedni druge, pomažemo, oprostimo i čuvamo. Molimo Uzvišenog da nam primi sve naše ibadete koje činimo i koje smo činili u Njegovo ime u proteklom mubarek mjesecu. Amin!

Ne propustite