NSRS: Rasprava o Prijedlogu zakona o amnestiji - po hitnom postupku

Bosna i Hercegovina
NSRS: Rasprava o Prijedlogu zakona o amnestiji - po hitnom postupku
.

Poslanici Narodne skupštine RS-a razmotrili su večeras Prijedlog zakona o amnestiji, koju neće moći da traže osobe koje su počinile krivična djela ratnog zločina, osuđeni za teško ubistvo, trgovinu ljudima i djecom te silovanje.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović smatra da bi usvajanjem Prijedloga zakona o amnestiji Srpska zadržala primat u resoru izvršenja krivičnih sankcija u BiH.

Kasipović je, obrazlažući prijedlog ovog zakona u parlamentu Srpske, rekao da je ovaj zakon potreban zbog činjenice da je Narodna skupština od osnivanja do danas donijela samo jedan zakon o amnestiji, i to u oktobru 2005. godine.

U obrazloženju ovog akta navodi se da je predviđena amnestija za lica koja se na dan njegovog stupanja na snagu već nalaze na izdržavanju kazne zatvora, kao i osuđenim osobama koje još nisu upućene na izdržavanje kazne.

Poslanici su obavili raspravu o Prijedlogu zakona o rudarstvu - po hitnom postupku.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je Prijedlogom zakona o rudarstvu definisan okvir za bezbjednije obavljanje poslova u oblasti rudarstva i propisani uslovi i načini eksploatacije mineralnih sirovina, korišćenje i održavanje rudarskih objekata i rudarski projekti.

"Ovaj zakon će bolje i kvalitetnije urediti oblast rudarstva", rekao je Đokić obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona.

Prije toga, u okviru "Aktuelnog časa", prve tačke Dnevnog reda, predstavnici Vlade Republike Srpske odgovarali su na pitanja narodnih poslanika.

 

Ne propustite