DUBROVNIK: Dvoje djece i beba zaraženi ospicama

Region
DUBROVNIK: Dvoje djece i beba zaraženi ospicama
.

Pozivamo sve roditelje/skrbnike/staratelje da cijepe svu necijepljenu djecu. Također, pozivamo na cijepljenje sve nezaštićene zdravstvene radnike i radnike dječjih vrtića", stoji u priopćenju. Troje djece u Dubrovniku zaraženo je ospicama, potvrđeno je iz HZJZ-a. 

c

Iz dubrovačkog HZJZ-a ranije tu informaciju nisu htjeli potvrditi ni demantirati. "Sve što vam možemo reći je da se kod djece sumnja na ospice", rekli su nam ne želeći otkriti ništa više.

Dosad je, uključujući i ovo troje djece, 17 osoba zaraženo ospicama. Jesu li ova djeca polazila vrtić ili predškolu, pitali smo ravnateljicu dubrovačkih vrtića. "Ne, Zavod za javno zdravstvo, tj. Epidemiološka služba nisu nas ništa izvijestili", napisala nam je u poruci Boja Milan Mustać.Kako doznajemo, među njima je i jedna beba od osam mjeseci, koja je hospitalizirana. Drugo dvoje djece se nalazi na kućnoj njezi.

Kasnije poslijepodne, ipak su reagirali iz dubrovačkog Zavoda za javno zdravstvo. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Djeca nisu išla u vrtić u vrijeme dok su se zarazila

Od 25.5.2018. g. do 18.06.2018. g. u Dubrovačko-neretvanskoj županiji utvrđeno je 17 slučajeva ospica. Tri nova oboljela su mala djeca, od čega su dvoje vrtićke dobi, no u vrijeme zaraznosti nisu pohađala dječje vrtiće. Jedno dijete je hospitalizirano.

Svi građani koji imaju osip neka se telefonom jave svom izabranom liječniku/pedijatru, te se dogovore o daljnjem postupanju.

Upute za građane koji sumnjaju na ospice

Obavještavamo sve građane koji razviju simptome koji mogu upućivati na početne simptome ospica (povišena temperatura, curenje nosa, kašalj, crvenilo očiju) a iz bilo kojeg razloga sumnjaju da su se zarazili virusom ospica (npr. bili su u kontaktu s osobom oboljelom od ospica ili s osobom koja je imala osip uz povišenu tjelesnu temperaturu, u zadnjih 3 tjedna od pojave simptoma bili su u zdravstvenoj ustanovi) da učine sljedeće:

Ne odlaze u ordinacije liječnika obiteljske medicine, pedijatara, zavode za hitnu medicinu već da se PRVO telefonom jave svom liječniku obiteljske medicine / pedijatru i pojasne im simptome.

U slučaju opravdane sumnje, liječnik obiteljske medicine/pedijatar uputit će pacijenta direktno na Infektološki odjel OB Dubrovnik i to na stražnji ulaz bolnice (cestom iza glavnog ulaza u bolnicu). Treba paziti da pri tome budu u kontaktu sa što manjim brojem ljudi.

Ove upute trenutno su važeće i podložne su promjenama sukladno razvoju situacije.

Pozivamo sve roditelje/skrbnike/staratelje da cijepe svu necijepljenu djecu. Također, pozivamo na cijepljenje sve nezaštićene zdravstvene radnike i radnike dječjih vrtića", stoji u priopćenju.

Inače, prvi je na dubrovačkom području ospicama zaražen muškarac iz Stona, koji je hospitaliziran 25. svibnja u dubrovačkoj Općoj bolnici te je nakon liječenja pušten kući.

Voditelj Odjela za infektologiju dubrovačke Opće bolnice  Stjepan Đuričić istaknuo je na konferenciji za novinare 12. juna kako se može posumnjati na ospice kod svakoga tko ima povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, hunjavicu, crvenilo očiju i osip koji se širi iza ušiju i na čelu te po vratu preko trupa i ekstremiteta. "Kad posumnjate da imate ospice, preporuka je telefonom kontaktirati svojeg liječnika ili pedijatra i prenijeti mu svoja zapažanja, da on da mišljenje ima li razloga za odlazak na Odjel infektologije", rekao je tada Đuričić.
U svim županijskim dječjim vrtićima necijepljenoj je djeci zabranjen pristup kako se bolest ne bi naglo širila.

Ne propustite