EU planira razmatranje molbi za azil u regijama iz kojih migranti odlaze

Aktuelno
EU planira razmatranje molbi za azil u regijama iz kojih migranti odlaze
.

Evropska unija naredne sedmice će postići dogovor o uspostavi "regionalnih odlaznih platformi" kako bi se odlučilo o zahtjevima za azilom prije nego što i tražioci azila krenu prema Evropi, pokazuje nacrt zajedničke izjave sa samita čelnika EU u narednoj sedmici.

Takvi centri mogli bi se uspostaviti u regijama kao što je sjeverna Afrika, saopćili su zvaničnici, koji su raspravljali o dokumentu, koji nije objavljen u javnosti ali je Reuters došao u njegov uvid prije samita koji će biti održan 28. i 29. juna.

- Takve platforme trebale bi služiti za brzo procesuiranje zahtjeva kako bi se napravila razlika između ekonomskih migranata i onih kojma je potrebna međunarodna zaštita, i da se prestanu podsticati ljudi da se otisnu na opasno putovanje - navodi se u zajedničkoj izjavi 28 čelnika EU, iako bi se riječnik izjave još mogao promjeniti.

U reakciji na ultimatum dat njemačkoj kancelarki Angeli Merkel od njenog koalicijskog partnera da postigne sporazum unutar EU o bavljenju izbjeglicama i migrantima koji se domognu bloka, ili će Berlin uvesti jednostranu zabranu boravka izbjeglicama koje su već registrovane u drugoj zemlji članici EU, također piše:

"Sekundarni pokreti tražilaca azila između država članica ozbiljno dovode u pitanje integritet sistema azila. Države članice trebale bi poduzeti sve neophodne interne zakonske i administrativne mjere da se suprotstave takvim pokretima i da tjesno sarađuju jedna s drugom u tom cilju".

 

(Novi.ba/Fena)

Ne propustite