SVI MISLE DA SU KRAJNICI NEPOTREBNI I OLAKO IH VADE: Evo šta vam se sve može desiti nakon što ih operišete, OVO VAM NIKO NIJE REKAO!

Zdrav život
SVI MISLE DA SU KRAJNICI NEPOTREBNI I OLAKO IH VADE: Evo šta vam se sve može desiti nakon što ih operišete, OVO VAM NIKO NIJE REKAO!
.

Ljekari će vama ili vašem djetetu savjetovati operaciju krajnika kada dijete godišnje ima pet do šest bakterijskih infekcija grla, odnosno gnojnih angina, kada su uvećani toliko da prave smetnje u disanju, dok se treći krajnik "vadi" kada mališani imaju hroničnu upalu uha ili nekoliko akutnih zapaljenja ušiju tokom godine, pišu "Novosti".

56dde46b-72b4-4a4e-b389-77ec0a0a0a6c-upala-krajnika-690x480

Samo je u ovim situacijama operacija nužna, ali krajnici se ne trebaju vaditi kada izazivaju neke blaže tegobe.

upala-krajnika

Dva krajnika imaju imaju ulogu u imunološkom sistemu jer proizvode antitela i imunoglobuline koji jačaju imunološki sistem.

throat-ulcers

Studija objavljena u časopisu časopisu JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery pokazala je da djeca kojoj su uklonjeni krajnici imaju više zdravstvenih problema kasnije u životu.

zdr-krajnici

Naučnici su ustanovili kako su djeca kojoj su krajnici izvađeni do devete godine života kasnije triput češće obolijevala od alergija ili infekcija respiratornih puteva (astma, gripa, upala pluća). Djeca kojoj je izvađen treći krajnik su dvaput češće obolijevala od navedenih bolesti, kao i od konjunktivitisa te opstruktivne bolesti pluća.

Istraživanjem su zaključili i kako se problemi s disanjem i kronične upale sinusa ili uha često vraćaju nakon operacije.

upala-krajnika-1

“Sva tri krajnika su dio limfnog sistema i igraju bitnu ulogu u normalnom razvoju imunološkog sustava i prepoznavanju patogena tijekom djetinjstva pa i ne čudi što njihovo uklanjanje onemogućuje otkrivanje patogena i povećava rizik od respiratornih infekcija i zaraznih bolesti,” zaključak je naučnika.

 

 

 

Ne propustite