Ovih 10 činjenica o mozgu dokaz su da smo sposobni za sve

Zdrav život
Ovih 10 činjenica o mozgu dokaz su da smo sposobni za sve
Naš mozak je sjajan. On nam može pomoći da dosegnemo najviše vrhove, ostvarimo naše najambiciozniuje snove i ostvarimo najkomplikovanije ciljeve. Međutim, ako to želimo, prvo moramo razumjeti kako to naš mozak radi.

Naš mozak je sjajan. On nam može pomoći da dosegnemo najviše vrhove, ostvarimo naše najambiciozniuje snove i ostvarimo najkomplikovanije ciljeve. Međutim, ako to želimo, prvo moramo razumjeti kako to naš mozak radi. 

1. Naš mozak ne razlikuje stvarnost od mašte

Naš mozak reaguje na svaku misao i ne razlikuje činjenice od fantazija. Zbog toga su ljudi koji svijet posmatraju kroz ružiaste naočale sretniji i zbog toga naše tijelo prihvata placebo kao stvarni farmaceutski proizvod. 

2. Mentalni rad ne umara mozak

Osjećaj mentalnog umora javlja se zbog naših emocija. Sam tok krvi kroz mozak tokom aktivnog rada se ne mijenja. Međutim, krv koja teče kroz vene čovjeka koji je radio cijeli dan značajno se mijenja. 

brainimages-0613131-pic4-zoom-1000x1000-72905

3. Mozak uglavnom radi automatski

Više od polovine današnjih misli su ustvari misli od jučer. Zbog toga je pesimistima toliko teško promijeniti svoje viđenje svijeta. Oni moraju bukvalno „očistiti“ svoj mozak i naučiti ga da češće reaguje na pozitivne stvari. 

4. Mi vidimo ono o čemu razmišljamo

Sve misli postaju iskustva. Naprimjer, ako sanjate o putovanju u Pariz odjednom ćete na sve strane viđati stvari koje vas podsjećaju na taj grad. Ako želite promijeniti svijet oko vas, promijenite vaše misli. 

5. Mozak treba trenirati baš kao i mišiće

Mozak se ne razlikuje od mišića i njemu je također potreban trening. Učenje, boravak na svježem zraku, zdrava ishrana, dobar san, putovanja, nove aktivnosti, vođenje bilješki, ples ili čak igranje logičkih igrica su sve korisne aktivnosti za vaš mozak. 

brain

6. Naš mozak nikad ne odmara

Čak i kad spavamo naš mozak nastavlja raditi. Čak štaviše, mozak još aktivnije radi tokom sna nego u budnom stanju. 

7. Od vitalnog je značaja isključiti se s vremena na vrijeme

Da se ne bi utopili u masi negativnih misli ponekad je potrebno da se isključimo da bi našem imunom sistemu omogućili prijeko potrebnu pauzu. Ne zaboravite aktivan odmor: to je najkorisniji oblik relaksacije za naš mozak. 

8. Zaboravljanje je dobro jer time čuvamo fleksibilnost nervnog sistema

Da bi zapamtio nova sjećanja mozak se mora riješiti starih. Bilo bi lijepo kad bi imali sposobnost da odlučimo šta želimo zapamtiti a šta zaboraviti. Da bi to uradili, moramo češće koristiti informacije koje želimo da sačuvamo. 

right-brain-waves

9. Naš mozak je neosjetljiv na bol

Naš mozak reaguje na bol ali ga ne osjeća zato što mu nedostaju neophodni receptori. Ova činjenica ne vrijedi za mnoge krvne sudove, živce i tkiva koja ga okružuju.  

10. Možemo promijeniti naš mozak 

Bilo koja aktivnost dovodi do stvaranja novih nervnih veza u našem mozgu. Ako mislimo da nismo u stanju dobiti unapređenje na poslu, ta će se misao s vremenom samo ojačati u našoj svijesti. Ako umjesto toga mislite da ćete uspjeti, mozak će vam sam od sebe ukazati na prilike pomoću kojih možete ostvariti svoj cilj. 

 

Ne propustite