PAD CIJENA

MALINARI OČAJNI, UNIŠTAVAJU PLODOVE: Danas obustavljen otkup, a za dva dana slijedi nešto još gore

Objavljeno:18.06.2018 - 20:35
A A A Times Arial

Od ponedjeljka poljski malinari prestaju da beru maline, crne ribizle i drugo slično voće. 

Poljaci time nastoje da natjeraju prerađivače da povećaju otkupne cijene, trenutno niže od troškova proizvodnje, a poljsku vladu da donese novi zakon o otkupu.
Prema podacima Instituta ekonomije poljoprivrede proizvodnja jednog kilograma malina ove godine u Poljskoj košta 0,79 eura, a maline hladnjače i prerađivači otkupljuju ih po cijeni od svega 0,51 do 0,56 eura za kilogram, dok se prošlogodišnja otkupna cena kretala oko 0,81 eura.

maline2

Cijena  maline prošle godine i u BiH se kretala od od 1,60 KM do 2,00 KM (0,82 do 1,02 eura). 

maline

Odluku da prekinu berbu i da ne nude maline u otkup poljski malinari donijeli su u želji da pored povećanja otkupne cijene vlada izmijeni Zakon o otkupu tako da i malinari kao plantažeri duhana znaju u proljeće kako će se kretati otkupne cijene a ne da im, kao sada, otkupnu cijenu određuju na dan kada preuzimaju voće, prenosi b92.net. 

maline

Spomenimo da je poljska je evropska velesila u proizvodnji i izvozu malina, godišnje se sa poljskih plantaža ubere oko 100.000 tona, većinom sa malih veličine od 0,5 do hektara a najveći dio berbe završava u prerađivačkoj industriji koja je i glavni akter koji određuje otkupne cijene. 

m5

Danas je većina otkupljivača u srednjoj Bosni obustavila otkup maline “do daljnjeg” što je do sada u pravilu značilo prekid otkupa od dan ili dva. Razlozi za obustavu su različiti a uglavnom odnose na velike količine otkupljene maline u prethodnim danima i njenu vlažnost. 

maline1

Nekoliko vlasnika hladnjača u Zeničko - dobojskom kantonu, koji su prošle godine uredno otkupljivale maline od proizvođača, ove godine su raskinuli ugovore s proizvođačima koji imaju mnoštvo problema. Sada su primorani uništavati, poklanjati ili bacati maline.

ESOF Donji Vakuf izdao je danas saopštenje u kojem se navodi  da se otkup maline odgađa na jedan dan, a od 20.06. otkup ograničava po dunumu.

maline2

(Foto: Bugojnodanas) 

 

Slična situacija je u Srbiji. 

m4

Danas je u Leskovcu otkupna cijena maline pala sa 100 dinara (1,6 KM) na 80 dinara (1,30 KM), koliko su plaćali manji hladnjačari, a nagli pad cijene pravdali su kišom, iako je proteklih dana padala mjestimično i u manjem obimu, kao i navodnim lošim kvalitetom tog voća.

m1

Malinar Jovan Ristić rekao je za Betu da je otkupna cijena katastrofalna i da nije znao šta ga je snašlo kada je predao skoro tonu malina otkupljivaču u Bratmilovcu kod Leskovca.

"Kaže mi vlasnik hladnjače: '80 dinara, uzmi ili ostavi'. Došlo mi je da plačem, jer nisam imao izlaz. Berače sam već platio, robu predao, noć se bližila i nisam imao snage da tražim drugog otkupljivača", kazao je Ristić.

m3

Taj hladnjačar iz Bratmilovca rekao je da je morao da ponudi nižu cijenu jer je malina u Leskovcu "vrlo lošeg kvaliteta", odnosno, kako je rekao, "zlo od kvaliteta", te da je "budjava" i da je "povukla vlagu iz vazduha".

Beta saznaje da je do naglog pada otkupnih cijena maline došlo i u Brusu, gdje se danas kilogram otkupljivao po 60 ( 1 KM) do 80 (1,3 KM) dinara, u zavisnosti od klase, a u Arilju po 100 (1,65KM) i 105 (1.70KM)  dinara po kilogramu.

 

 

 
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!