HRVATSKA: Očekuju se olujni udari vjetra, na snazi žuti meteoalarm

Region
HRVATSKA: Očekuju se olujni udari vjetra, na snazi žuti meteoalarm
.

HRVATSKA - Meteorolozi za danas u Hrvatskoj najavljuju pretežno sunčano, vrlo toplo, a na Jadranu i vruće vrijeme. Sredinom dana i popodne prolazno više oblaka, a poneki pljusak moguć je uglavnom u kopnenim predjelima te na krajnjem jugu Jadrana.

kk

Najviša dnevna temperatura zraka bit će od 24 do 29 °C, na Jadranu između 27 i 31 °C.

Žuti meteoalarm zbog olujnog vjetra i olujne bure

mme

Tijekom dana puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar koji će sredinom dana prijeći u jak, mjestimično s olujnim udarima, zbog čega je na snazi žuti meteoalarm. Na Jadranu će puhati većinom umjerena, podno Velebita na udare jaka i olujna bura te sjeverozapadnjak zbog čega je također na snazi žuti meteoalarm.

Žuti meteoalarm je na snazi za Slavoniju i Baranju, Središnju i sjevernu Hrvatsku, Istru te Dalmaciju.

U Slavoniji i Baranji očekuju se jaki i olujni udari sjevernog i sjeverozapadnog vjetra, a najjači udari vjetra očekuju se od 40 do 75 km/h. U središnjoj i sjevernoj Hrvatskoj očekuju se pak jaki olujni udari sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a najjači udari bit će od 40 do 75 km/h. Meteoalarm upozorava građane da budu na oprezu zbog krhotina koje mogu letjeti nošene jakim vjetrom.


U Istri se pak očekuju jaki i olujni udari bure, uglavnom podno Velebita. Najjači udari bure bit će od 50 do 90 km/h, a slično se očekuje i u Dalmaciji gdje će najjači udari bure biti od 40 do 75 km/h.

Najopasniji udari u Velebitskom kanalu

Meteoalarm je na snazi i za područje Kvarnera i dalmatinskih otoka, a najopasniji udari bure očekuju se na području Velebitskog kanala.

Tamo se očekuje mjestimice jak sjeveroistočni vjetar brzine od 65 do 85 km/h.

Meteoalarm upozorava da su ovakvi uvjeti česti u ovoj regiji, ali dodaje i kako se lokalno očekuju potencijalno opasne brzine vjetra koje mogu biti rizične za manja plovila. Dodaju i kako bi neiskusni pomorci, posebno oni u manjim plovilima, trebali izbjegavati plovidbu u ovim uvjetima te pozivaju sve da obrate pozornost na pomorsku prognozu. Isto upozorenje izdali su i za hrvatske otoke.

Ne propustite