Cijene nafte pale, proizvođači najavili povećanje proizvodnje

Svijet
Cijene nafte pale, proizvođači najavili povećanje proizvodnje
.

Na svjetskom su tržištima cijene nafte prošle sedmice pale jer proizvodnja u SAD-u i dalje doseže rekordne razine, a povećanje proizvodnje najavljuju i članice OPEC-a te njihovi partneri, što će povećati ponudu na globalnom tržištu.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice potonula gotovo 4 posto, na 73,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,7 posto, na 64,65 dolara. Pad cijena nafte posljedica je najava da su OPEC, Rusija i drugi veliki proizvođači spremni povećati proizvodnju na sastanku u Beču 22. i 23. juna.

Posljednjih mjesec dana cijene su skliznule s tih razina jer bi OPEC i njegovi partneri, po prvi put nakon 18 mjeseci, uskoro mogli povećati proizvodnju.

U fokusu je ulagača i proizvodnja u SAD-u koja već duže vrijeme neprestano raste, pa je prošle sedmice dosegnula nove rekordne razine, 10,8 miliona barela dnevno. To znači da je u protekle dvije godine proizvodnja povećana 28 posto i da se SAD sasvim približio poziciji vodećeg svjetskog proizvođača koju trenutno drži Rusija s 11 miliona barela dnevno.

Očekuje se i daljnji rast proizvodnje u SAD-u, s obzirom na to da je u petak tvrtka Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj naftnih postrojenja u SAD-u porastao za jedan, na ukupno 863 postrojenja, novu najvišu razinu od marta 2015. godine.

Na američkom tržištu cijena barela skliznula na 64,30 dolara, dotaknuvši najnižu razinu od 10. aprila, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio na 73,10 dolara.

 

Ne propustite