9 stvari koje nikada ne smijete zabraniti djeci da rade

E buraz
9 stvari koje nikada ne smijete zabraniti djeci da rade
.

Psiholozi misle da postavljanje granica neophodno da bi se dijete osjećalo bezbjednijim i mirnijim. Međutim, određene zabrane mogu imati sasvim suprotan efekat, tako da učine da se vaš mališani osjete nesigurno i uspore njihov razvoj. Mi vam danas otkrivamo šta uvijek morate dozvoliti djeci da rade, po mišljenju najeminentnijih dječijih psihologa. Vjerujte nam, to će im biti najbolji dar.

1. Da postavljaju pitanja

1

Djeca rastu i uče o svijetu, prirodno tražeći odgovore na sve više pitanja. Možda će roditeljima biti teško da odgovore na sve njih, naročito uveče kada su umorni, ali kvalitetno vrijeme provedeno sa djecom ne samo da pomaže njihov razvoj, već stvara i jaku vezu koja će između vas i vašeg djeteta postojati i kada ono odraste.

2. Da plaču

Mališani sve osjećaju mnogo snažnije nego odrasli. Ne branite djetetu da plače ili da se stidi zbog suza. Bolje je da im pomognete da razumiju zašto plaču i pronađu način da se sa tim izbore.

3. Da budu pohlepni

2

Vaše dijete ima pravo da posjeduje sopstvene stvari, baš poput odraslih. Nikada ih nemojte posramiti zbog toga što su pohlepni.

4. Da kažu "ne"

Vaše dijete nije predmet, već član porodice po svom pravu. Zabranjivanje da kažu "ne", znači da narušavate njihove granice. Umjesto toga, probajte da napravite dogovor ili pronađete način da im objasnite zašto ponekada moraju da urade i ono što ne žele.

5. Da budu bučni

3

Ne kvarite djetinjstvo svog djeteta. Pustite ih da pevaju i prave buku. Na kraju krajeva, to je jedini period života kada su slobodni da to rade.

6. Da se boje

Mala djeca se mogu plašiti doktora ili čudnog rođaka i to je u redu. Nemojte ih ismijavati zbog toga što se boje, već im stavite do znja da ste tu i da nemaju razloga za strah.

7. Da imaju tajne

4

Što su vam djeca starija, to im je potrebno više privatnosti. Trebalo bi da znate šta se dešava u njihovim životima, ali tako da ne pređete granicu. Povjerenje vaše djece je neprocjenjivo, i najbolje je da ne rizikujete tako što ćete čitati njihove dnevnike ili ih pritiskati da vam odaju tajne.

8. Da osjećaju bijes ili ljubomoru

Dijete je takođe i osoba, i ima prava da osjeća negativne emocije. Zapamtite da njihova snaga volje još uvijek nije dovoljno jaka, i da im je problem da kontrolišu sami sebe. Naša djeca ne bi smela da prestanu da iskazuju osjećanja, samo zato što mi mislimo da su ona "loša".

9. Da prave greške

5

Niko ne voli da pravi greške, a još je gore kada te odrasli grde zbog njih. Nije čudno ako dijete nakon toga ne bude htjelo ništa da radi samo.

BONUS VIDEO

Poljevao je svoje auto Coca-Colom…ono što se dalje dogodilo će vas šokirati!

 

Ne propustite