MALINARI U SRBIJI OČAJNI: Otkupna cijena naglo pala

Region
MALINARI U SRBIJI OČAJNI: Otkupna cijena naglo pala
.

SRBIJA - Danas je u Leskovcu otkupna cijena maline pala sa 100 dinara (1,6 KM) na 80 dinara (1,30 KM), koliko su plaćali manji hladnjačari, a nagli pad cijene pravdali su kišom, iako je proteklih dana padala mjestimično i u manjem obimu, kao i navodnim lošim kvalitetom tog voća.

m1

Malinar Jovan Ristić rekao je za Betu da je otkupna cijena katastrofalna i da nije znao šta ga je snašlo kada je predao skoro tonu malina otkupljivaču u Bratmilovcu kod Leskovca.

"Kaže mi vlasnik hladnjače: '80 dinara, uzmi ili ostavi'. Došlo mi je da plačem, jer nisam imao izlaz. Berače sam već platio, robu predao, noć se bližila i nisam imao snage da tražim drugog otkupljivača", kazao je Ristić.

m5
Taj hladnjačar iz Bratmilovca je rekao Beti da je morao da ponudi nižu cijenu jer je malina u Leskovcu "vrlo lošeg kvaliteta", odnosno, kako je rekao, "zlo od kvaliteta", te da je "budjava" i da je "povukla vlagu iz vazduha".

m3

Za razliku od malih, veliki otkupljivači, poput "Jugpromoma", "Strela Klajić" i "Fungo jug", i dalje plaćaju kilogram maline po 100 dinara.

m4

Direktor "Fungo juga" Bratislav Jovanović ocjenjuje da su maline u Leskovcu odličnog kvaliteta.

m2

"Lično mislim da cena ne bi smjela da ide ispod 100 dinara i 105 sa prevozom do hladnjače, koliko mi plaćamo. Što se nas tiče, trudićemo se da zadržimo tu cijenu jer je, kao i prošle, i ove godine malina u Leskovcu odličnog kvaliteta", istakao je Jovanović.

 

Beta saznaje da je do naglog pada otkupnih cijena maline došlo i u Brusu, gdje se danas kilogram otkupljivao po 60 do 80 dinara, u zavisnosti od klase, a u Arilju po 100 i 105 dinara po kilogramu.

Ne propustite