SAD uvodi carinu od 25 posto na kineske proizvode

Svijet
SAD uvodi carinu od 25 posto na kineske proizvode
.

Sjedinjene Države od 6. jula počinju s naplatom carine od 25 posto na uvoz kineske robe u vrijednosti 34 milijarde dolara prema suženoj listi proizvoda iz koje su izuzeti televizori i ostala potrošačka roba, objavio je ured američkog ministra trgovine.

U postupku revizije nakon završetka javne rasprave s početne je liste kineskih proizvoda objavljene u aprilu uklonjeno 515 proizvoda, čime je ona svedena na ukupno 818 proizvoda.

Iz ureda pritom napominju kako će se u drugom krugu na popisu kineskih proizvoda na koje će se plaćati carina naći još 284 proizvodnih linija vrijednih 16 milijardi dolara. Time će se ukupna vrijednost robe zahvaćene carinama ponovo popeti na početno zacrtanih 50 milijardi dolara.

Carine iz drugog kruga na uvoz proizvoda obuhvaćenih kineskim programom subvencioniranja industrijskog razvoja, uključujući plan tehnološke modernizacije "Proizvedeno u Kini 2025", stupit će na snagu nakon što prođe zakonski rok za provedbu javne rasprave i saslušanje, poručili su iz ureda američkog ministra trgovine.

 

Ne propustite