UN ponovio apel da jemenske luke ostanu otvorene

Svijet
UN ponovio apel da jemenske luke ostanu otvorene
.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) ponovo je apelovalo da ključne jemenske luke Hodeida i Saleef budu otvorene i ponovilo je podršku političkom rješenju kao jedinom načinu okončanja jemenskog trogodišnjeg sukoba.

U saopćenju za javnost objavljenom u četvrtak nakon vanredne sjednice iza zatvorenih vrata, Vijeće je izrazilo "duboku zabrinutost rizicima po humanitarnu situaciju" nakon pokretanja ofanzive koalicije pod saudijskim vodstvom na Hodeidu, piše "Fena".

Vijeće "traži od svih strana da poštuju svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu".

Britanska ambasadorica u UN-u Karen Pierce, koja je sazvala sjednicu, izjavila je novinarima prije njenog početka da specijalni izaslanik UN-a za Jemen Martin Griffiths pokušava da dogovori povlačenje šiitskih pobunjenika, poznatih kao Houthiji, koji kontroliraju Hodeidu.

Očekuje se da Griffiths izvijesti Vijeće u ponedjeljak, uključujući i njegove prijedloge o pokretanju pregovora na obnovi mira u Jemenu.

Članice vijeća potvrdile su svoju "punu podršku" Griffithsovim naporima.

Švedska je zatražila od Vijeća da pozove na trenutni prekid vojne akcije na Hodeidu, ali u saopćenju nije pomenut takav poziv, što samo ukazuje na podjele među njegovih 15 članica, prenosi AP.

Ne propustite