OVA HRANA JE OPASNA PO ŽIVOT: Opasne namirnice koje vjerovatno imate u svojoj kuhinji!
Od ovih proizvoda koji su Amerikanci proglasili opasnim gotovo pa svaki unosimo u organizam nekoliko puta sedmično, no opasnoste ne leži u namirnicama već u mikroorganizmima koje često kriju.Za neke ste možda već i čuli, dok za druge nikada ne biste pomislili. Ove namirnice mogu biti fatalne, a neke od njih sigurno imate u svojoj kuhinji.
Sjemenke voća
Sjemenke jabuka, kao i višanja, sadrže cijanovodoničnu kiselinu. Nemojte pojesti veću količinu ovih sjemenki, kao ni sjemenki breskve i kajsije.
Rabarbara
Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu, koja uzrokuje kamen u bubregu. Fatalna količina iznosila bi 5 kilograma, ali bilo bi vam loše i od mnogo manje količine.
Muskatni oraščić
Muskatni oraščić zapravo ima halucinogena svojstva. Da, on može izazvati halucinacije, ali samo 6 grama može dovesti do konvulzija, a 8,5 do epileptičnih napada. Ako pojedete jedan cio oraščić, može doći do privremene psihoze koja uključuje i tešku anksioznost.
Krompir
Glikoalkaloidi, koji se takođe mogu naći u pomoćnicama, nalaze se u krompirovom lišću, stabljikama i klicama. Mogu se javiti i u samom krompiru ukoliko odstoji predugo, pogotovo ako stoji na svjetlu. Glikoalkaloidi mogu izazvati grčeve u stomaku, dijareju, glavobolje, a nekada čak i komu i smrt. Misli se da bi čak od 3 do 6 miligrama ove supstance po kilogramu tjelesne mase moglo da bude fatalno. Izbjegavajte krompire sa zelenkastim mrljama.
Bademi
Postoje dve vrste badema – slatki i gorki. Gorki bademi sadrže relativno velike količine cijanovodonika. Samo 7–10 sirovih gorkih badema može izazvati probleme kod odraslih, a po djecu ta količina može biti čak i fatalna.
Sirovi med
Zbog toga što ne prolazi kroz proces pasterizacije kojim se uništavaju štetni toksini, sirovi med često sadrži grejanotoksin. Ovaj toksin može izazvati vrtoglavicu, slabost, mučninu i povraćanje u trajanju od 24 sata. Obično samo jedna supena kašika koncentrisanog grejanotoksina može izazvati navedene simptome. Bila bi loša ideja konzumirati više supenih kašika.
Tunjevina
Opasnost tunjevine krije se u živi koju riba apsorbuje. Kada se nađe u vašem tijelu, živa će ili proći kroz bubrege ili doći do mozga i dovesti vas do ludila. Američka administracija za kontrolu hrane i lijekova preporučuje da djeca i trudnice uopšte ne konzumiraju tunjevinu. Iako je mala vjerovatnoća da će vas ogromna porcija tunjevine ubiti, bilo bi dobro da obratite pažnju na to koliko je jedete na sedmičnom nivou.