Pravi primjer da se i u BiH može uspjeti: Napustila fakultet i odlučila slijediti svoje snove. I nije požalila!

Bosna i Hercegovina
Pravi primjer da se i u BiH može uspjeti: Napustila fakultet i odlučila slijediti svoje snove. I nije požalila!
.

Mirna Jovanović, 21- godišnja djevojka iz Busovače, je pravi primjer kako se sve može se hoće.

Nakon što je u Zenici završila srednju školu, smjer gimnazija, Mirna se odlučuje upisati fakultet u Sarajevu i to smjer matematika jer se, kako nam objašnjava, u na tom području najbolje pokazala u gimnaziji.

Međutim tu se nije pronašla jer, kako je rekla, negdje potajno u njoj su se nalazili skroz drugi snovi koje sad lagano ostvaruje. Pored navedenog ova mlada djevojka je i uspješna sportašica, a odbojku navodi kao svoju drugu ljubav. Posjeduje licencu trenera odbojke, te profesionalno prenosi svoje znanje i vještine mladoj populaciji. O čemu smo još razgovarali s Mirnom pogledajte u nastavku intervja.

Novi.ba: Kada (i kako) ste shvatili da matematika nije za  Vas i odlučili krenuti u potpuno drugom smjeru?

Mirna: S obzirom na to da sam za srednju školu odabrala gimnaziju i pokazala se kao jako dobar učenik; vodila sam se nekom logikom i već svima poznatim slijedom(gimnazija + fakultet = uspjeh), pokušavala sam sama sebe ubijediti da je to prava stvar za mene. Kada sam krenula na fakultet već na prvim predavanjima počinje u meni da se budi neki ružan osjećaj, jednostavno mi je u glavi samo bilo „ovo nije za mene“. Tada sam odlučila slijediti svoje snove i raditi ono sto ja volim bez obzira na brojne osude i razmišljanja većine „fakultet se mora završiti“.

Novi.ba: Kako je reagirala Vaša porodica kada ste rekli da napuštate fakultet i upisujete tečaj šivanja?

Mirna: Na početku su bili jako skeptični i nije se bas puno vjerovalo u mene i u moje snove. Ali ja sam i dalje bila pri svojoj odluci s pozitivnim stavom i vjerom u sebe.

''Da je ovo bilo ispravna odluka brzo se vidjelo samo tri mjeseca od početka kursa Mirna je već počela šivati. Uslijedile su i suradnje sa stranim brendovima za koje je radila, a komadi iz njene radionice sada nose u Abu Dhabiju.''

 

Kimono ????????

Objavu dijeli C I B E L A ???? by J. Mirna???? (@cibela__)

Novi.ba: Kako je izgledao Vaš početak?

Mirna: Kao i svaki početak tako i moj nije bio bas lagan, ali da napomenem ja sam još uvijek nekako na početku. Prije svega roditelji su mi bila velika podrška. Tu bih izdvojila kurs šivanja od 3 mjeseca u Sarajevu i kupnju prve šivaće mašine za koju ja kao tadašnji student nisam imala sredstva, gdje su mi oni pomogli. S njom sam počela da šivam prve komade odjeće; najprije svojim prijateljima i porodici. Nakon kratkog perioda javljaju se i drugi kupci koji su prepoznali moj rad. Tako sam uspjela uštedjeti određena sredstva za kupnju druge šivaće masine koja je bila neophodna za moj rad.

Novi.ba: Koje je značenje imena ''Cibela''?

Mirna: Cibela je stara frigijska ˝majka zemlja˝ koja je vladala cijelom prirodom, a koju štite lavovi.  Božica za mene predstavlja uspjeh, a lavovi hrabrost i borbu. Smatram da su hrabrost i borba pored jake zelje jednako važni za uspjeh u svim poljima života.

 

#dress#design ???? ⏺info: DM????

Objavu dijeli C I B E L A ???? by J. Mirna???? (@cibela__)

Novi.ba: Jeste li i u jednom trenutku požalili što ste odlučili slijediti svoj san?

Mirna: Bilo je teških trenutak svakako, ali ni u jednom momentu nisam požalila sto sam se odlučila za ovo. Smatram da sam pozitivna osoba posebno kada su u pitanju moji snovi.

Novi.ba: Što Vam je u dosadašnjem iskustvu bilo najteže?

Mirna: Dosad nisam imala nekih prepreka, početak mi je bio najteži i odluka da napustim fakultet i krenem slijediti svoje snove.

Novi.ba: Bavite se s toliko stvari, kako izgleda jedan Vaš prosječan dan?

Mirna: Moj prosječan dan definitivno ne može započeti bez jutarnje kave i doručka; i tada  je također jako teško ne razmišljati o idejama za izradu novih stvarčica.  Poslije toga odmah se bacam na rad s minimalnim pauzama. Sportom i treninzima se uglavnom bavim u večernjim satima. Smatram da je organizacija dana također jako bitna za uspjeh u životu. Vikend je uglavnom rezerviran za porodicu i prijatelje.

 

????????

Objavu dijeli C I B E L A ???? by J. Mirna???? (@cibela__)

Novi.ba: Koji su Vaši planovi za dalje?

Mirna: Imam dosta planova za koje se nadam da će se realizirati uskoro. Ovo je svakako tek moj početak, a za mene veliki korak u životu. Svoj rad ću upotpuniti brojnim edukacijama. A nadam se uskoro da ću ostvariti i svoj najveći san „butik s mojim stvarčicama“.

Novi.ba: Koja je Vaša poruka za mlade ljude koji su sada možda upravo na onoj prekretnici na kojoj ste se Vi nalazili kada ste odlučili napustiti fakultet?

Mirna: Moja poruka mladima je svakako da slijede samo i isključivo svoje snove.  S puno vjere u sebe se mogu ostvariti snovi o kojima ste samo sanjali. Mislim da dosta mogu izvuci iz ovog citata koji je i moj moto: ˝ Pronađi posao koji voliš i nećeš morati raditi ni jednog dana svog života˝-Konfucije.

 

Ne propustite