OVO NAM NIKO NIJE REKAO: Evo šta će se desiti s vašim tijelom ako počnete jesti dva jajeta dnevno
Korisna svojstva kokošijih jaja stalno se ispituju. Po svojoj komopoziciji ova namirnica je unikatna na moge načine. Rezultati nedavnih studija o koristima jaja po ljudsko tijelo predstavljeni su u ovom članku. Sudeći po istraživanjima, dva do tri jajeta su optimalna dnevna doza.
Mozak je pod zaštitom kolina
![]()
Fosfolipidi, spojevi koji osiguravaju normalnu komunikaciju između moždanih ćelija, sastoje se od kolina. Klinički je dokazano da je ovaj vitamin najvažnije gradivno sredstvo u mozgu. Ako jedete dva jajeta dnevno vaše tijelo primit će dovoljnu dozu ovog nutrijenta. Manjak kolina dovodi do smanjenja memorije.
Lutein štiti vid
![]()
Nova istraživanja pokazuju da su kokošija jaja bogata luteinom. Ova materija je odgovorna za jasan i oštar vid. Manjak luteina dovodi do destruktivnih promjena u očnom tkivu i vid se nepovratno pogoršava.
Vitamin D pospješuje apsorpciju kalcija
![]()
Ako nekom ponudite da popije kašiku ribljeb ulja ili pojede kuhano jaje, većina ljudi će izabrati kuhano jaje, posebno ako znaju da je sadržaj vitamina D jednak u oba slučaja. Naučnici su otkrili način na koji mogu povećati količinu vitamina D u jajima tako što će kokoške hraniti specijalnim suplementima. Vitamin D pospješuje apsorpciju kalcija i jača vaše kosti i zube.
Kompleks vitamina B štiti kosu, kožu i jetru
![]()
Biotin, vitamin B12 i probavljivi hranjivi proteini doprinose boljem stanju kose i kože. Fosfolipidi u jajima pospješuju eliminaciju toksina iz jetre.
Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih oboljenja
![]()
Uprkos prethodnim mišljenjima, nova istraživanja pokazuju da se holesterol u jajima izbalansiran fosfatidima stoga nije štetan po naše zdravlje. On također smanjuje i proizvodnju holesterola u našem tijelu. Pored toga, jaja sadrže i omega-3 kiseline koje smanjuju nivo triglicerida i time smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja.
Gubitak težine
![]()
Američki naučnici zaključili su da kombinovanjem niskokalorične dijete i kokošijih jaja za doručak možete dvaput brže izgubiti tjelesnu težinu. Jedan takav doručak zasitit će vas na duže vrijeme i omogućit će vam da smanjite unos hrane tokom dana.
Smanjuje se rizik od raka
![]()
Kolin, koji je prijeko potreban mozgu, također smanjuje rizik od raka. Prema rezultatima istraživanja rizik od raka dojke manji je za 18 posto kod žena čija ishrana u adolescentskom periodu uključuje jaja.
Planiranje djece
![]()
B vitamini također sudjeluju i u stvaranju spolnih hormona. Vitamin B9 poznat je i pod imenom folna kiselina. Uz pomoć ovog vitamina formiraju se crvene krvne ćelije i neuralne cijevi novorođenčeta a smanjuje se rizik od mentalne retardacije kod djeteta. Zbog toga je vitamin B9 prijeko potreban ženama tokom drudnoće i u periodu planiranja trudnoće.
Usporava se proces starenja
![]()
Do ovog zaključka došli su holandski naučnici. Kod 87 posto žena između 35 i 40 godina starosti primjetno je manje staračkih pjega i koža je zategnutija. Kod muškaraca su bore oko očiju znatno manje.