Šta je zdravije: Smrznuto ili svježe voće i povrće?
Da li ste vi jedan od potrošača koji u supermarketima zaobilaze rafove sa smrznutim voćem i povrćem?
Zbog sumnje da smrznuto voće i povrće gube svoje nutritivne vrijednosti mnoge domaćice izbjegavaju ove namirnice u kuhinji.
Da li voće i povrće na temperaturi ispod nule čuva ili gubi vitamine? Ovo je pitanje koje često možemo čuti na reklamama za razne smrznute proizvode i odgovor kako smrznuto voće i povrće i prilikom smrzavanja zadržava sve vitamine kao i kada je svježe.
Karlo Kanela, nutricionista i profesor na Univerzitetu Sapienca u Rimu kaže kako: "U većini slučajeva zamrznuto voće i povrće zadržava hranljive sastojke čak i više nego ono koje danima čeka da stigne na pijacu ili police trgovinskih lanaca. Ovakvi proizvodi nam omogućavaju da, prema savjetu Svjetske organizacije zdravlja, u ishranu uključimo bar dvije porcije različitog povrća na dan."
Bogatstvo vitamina i minerala
Stav mnogih nutricionista jeste da je voće i povrće iz zamrzivača takođe bogato vitaminima, mineralima i drugim nutritivnim sastojcima. Industrijsko smrzavanje povrća i voća vrši se vrlo brzo, nekada čak i nekoliko minuta nakon berbe, na temperaturi od -18 stepeni C. Ovakav način smrzavanja sprečava razvoj bakterija i proces kvarenja voća i povrća. Prilikom dubinskog zamrzavanja ne gube se hranljivi sastojci i vitamini, čuva ih voda koja se nalazi u voću i povrću.
"Hranljivi" sat
Od trenutka kad se određena namirnica ubere, ”hranljivi” sat počinje da otkucava. Sve što se stom namirnicom događa od tog trenutka utiče na njeno starenje, a time i na njenu nutritivnu vrijednost. Što neka namirnica duže stoji u kutiji ili u kamionu, to se više kvari. Pa čak i samo izlaganje suncu uzrokuje degradaciju važnih hranljivih materija. Zbog svega toga, dio sa smrznutom hranom predstavlja najbolje rješenje za sve one koji žele zdravo da se hrane.