Više od 100 izvođača na koncertu 'Bajram dođe, mirišu avlije'

Kultura
Više od 100 izvođača na koncertu 'Bajram dođe, mirišu avlije'
.

Koncert "Bajram dođe, mirišu avlije“ bit će održan 15. juna, prvoga dana Ramazanskog bajrama u dvorani "Mirza Delibašić“ u Skenderiji, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Zamjenik glavnog imama Medžlisa i rukovoditelj projekta Malik ef. Šljivo je na konferenciji za medije danas podsjetio da u islamskoj tradiciji Bajram zauzima posebno mjesto, bez obzira da li je riječ o Ramazanskom ili Kurban-bajramu.

- Koncertom želimo da građanima, posebno omladini, pružimo priliku da se vesele što su ispostili mubarek ramazan, ali i da poslušaju bogat program koncerta ilahija i kasida, sevdalinki – kazao je Šljivo.

Koncert je također prilika, dodao je, da omladina Bajram provede u svečanoj, lijepoj i dostojanstvenoj atmosferi, "a ne u onome što je nedolično za svakog čovjeka, a što je danas kod Bošnjaka sve prisutnije".  

Muzički urednik koncerta Miralem Babajić je naveo da u ovogodišnjem, 11. koncertu učestvuje više od 100 izvođača, a osim poznatih imena u svijetu duhovne muzike i sevdalinke, Armina Muzaferija, Eldina Huseinbegovića, Aziza Alilia, Burhan Šabana, bit će i novih iznenađenja.

Ono što je novina ovog koncerta je zapravo oživljavanje starih, dobrih ilahija u novom muzičkom ruhu, s posebnom notom, a cilj je, kako je rekao Babajić, da stare ilahije otrgnu od zaborava i da im se da jedan novi dah.

Tehničku podršku koncertu sa svim standardima pruža Armin Hodžić, koji kaže da je danas završna proba učesnika te da je sve spremno za koncert.

Karte za koncert su 7 KM, a mogu se nabaviti putem portala www.kupikartu.ba, u džematima i uličnoj prodaji.

Ne propustite