OD ŠTITNJAČE SVE KREĆE, HORMONI, PRETJERANA MRŠAVOST ILI DEBLJINA: Evo šta trebate jesti

Porodica i zdravlje
OD ŠTITNJAČE SVE KREĆE, HORMONI, PRETJERANA MRŠAVOST ILI DEBLJINA: Evo šta trebate jesti
.

Kada štitna žlijezda je funkcioniše na pravi način, lako može doći do većih i ozbiljnijih problema.

Štitnjača, žlijezda leptirastog oblika u vratu, može imati dramatičan utjecaj na brojne tjelesne funkcije.

proradila-stitnjaca

Štitnjača se nalazi ispod grkljana i proizvodi hormone štitnjače koji reguliraju, između ostalog, tjelesnu temperaturu, metabolizam i rad srca. Stvari se mogu pogoršati kada štitnjača radi premalo ili previše. 

Evo nekoliko simptoma koji upućuju da biste kod liječnika trebali provjeriti rad štitnjače:

Iscrpljeni ste

umor

Osjećaj iscrpljenosti može biti povezan s brojnim stanjima, ali postoji velika povezanost s hipotireozom, poremećajem koji je rezultat stavaranja premalo hormona štinjače. Ako ste umorni čim se probudite, čak i nakon što ste cijelu noć kvalitetno spavali, to bi moglo značiti da vam štitnjača ne radi dovoljno dobro.

Osjećate se bezvoljno

umor-zena
Osjećaj tuge i bezvoljnosti može biti povezan sa simptomom hipotireoze. Hormon štinjače može imati utjecaj na razine ‘hormona sreće’, serotonina, u mozgu.

Nervozni ste i nestrpljivi

nervoza
Tjeskoba i ‘čudan osjećaj’ može biti povezan s hipertireozom, kada štitnjača proizvodi previše hormona. Preplavljen hormonima vaš organizam može biti u petoj brzini. Ako se ne možete opustiti, štitnjača bi mogla biti u ‘hiper’ modu.

stitnjaca

Apetit i okus hrane su se promijenil

Povećani apetit može bit znak hipertireoze, jer se zbog previše hormona štinjače možete stalno osjećati gladni. Usporena štinjača, s druge strane, može se poigrati s okusima i mirisima hrane.

hrana

Zbunjeni ste

confused
To može biti uzrok neispavanosti ili starenja, ali kognitivne funkcije mogu biti na udaru lošeg rada štitnjače. Kod previše hormona štitnjače možete imati poteškoće s koncentracijom, a premalo uzrokuje zaboravljivost i općenito ‘rupe’ u sjećanju. Žene to često krivo pripisuju menopauzi.

menopauza

Lepršavi ste i uzbuđeni

happy-at-work-680x340

Taj lepršavi osjećaj koji imate možda je lupanje srca. Možete osjećati kao da vam srce preskače otkucaje ili kuca prebrzo i prejako. To osjećate u prsima ili kada dodirnete pulsne točke u grlu ili vratu. Lupanje srca može biti znak hipertireoze.

srce

Suha koža

suha

Suha koža koja se ljušti može biti znak hipotireoze. Promjene u teksturi kože i izgledu povezani su s usporenim metabolizmom, što može smanjiti znojenje. Koža s nedovoljno vlage brzo postane suha. Također, nokti postanu krhki i neravni.

nokti

Rad crijeva je nepredvidiv

crijeva
Ljudi s hipotireozom ponekad se žale na konstipaciju. Poremećaj u proizvodnji hormona izazvat će usporavanje probave. To je jedan od tri najčešća simptoma hipotireoze.

S druge strane, pretjerana proizvodnja hormona štitnjače može uzrokovati proljev ili češću stolicu.

wc4

Poremećen menstrualni ciklus

menstruacija

Duže mjesečnice s jačim bolovima mogu biti znak hipotireoze. Skraćen je i razmak između dvije mjesečnice.

S hipertireozom, visoke razine hormona čine neregularnost mjesečnice na drugačiji način. Krvarenje je blaže i kraće traje, a razmak između mjesečnica je veći.

period-after-miscarriage

Bolni ekstremiteti ili mišići

misici
Ako imate iznenadne osjećaje trnaca, utrnulosti ili bolova u rukama, nogama, stopalima ili šakama, to bi mogao biti znak hipotireoze. Tijekom vremena, premalo hormona štitnjače može oštetiti živce koji iz mozga i leđne moždine šalju signale kroz tijelo. Rezultat su neobjašnjena probadanja i trnci.

Visok krvni pritisak

krvni-pritisak

Povišen krvni pritisak može biti znak poremećaja štitnjače, i hipotireoze i hipertireoze. Po nekim procjenama, osobe s hipotireozom imaju dva do tri puta veći rizik imati visok krvni pritisak. Jedna teorija je da niske razine hormona štitnjače usporavaju otkucaje srca, što utječe na snagu pumpanja i fleksibilnost krvnih stijenki. Oba stanja uzrokuju porast krvnog pritiska.

pritisak

Poremećeno reguliranje tjelesne temperature

toplomjer-600x330

Osjećaj hladnoće povezan je s hipotireozom. Usporavanje sustava uzrokovan usporenim radom štitnjače znači da su stanice potrošile manje neergije. Manje energije znači manje topline.

S druge strane, pretjerana aktivnost štitnjače tjera stanice da proizvode energiju u petoj brzini. Zato je osobama s hipertireozom ponekad vruće i pretjerano se znoje.

Promukli ste i imate čudan osjećaj u vratu

uvecani-limfni-cvorovi-na-vratu

Promjene u glasu ili osjećaj knedle u grlu povezani su s poremećajem štitnjače. Dobro pogledajte vrat da vidite ima li znakova oticanja štitnjače.

Koristeći ručno ogledalo, gledajte grlo dok gutate vodu. Gledajte postoji li bilo kakva ispupčenja ili izbočine u području štitnjače, koja je ispod grkljana.

Ako vidite bilo što sumnjivo, obratite se liječniku.

Poremećen san

2013-09-17-the-smell-of-sleep-how-to-use-aromatherapy-at-bedtime-aromatherapy-sleeping
Stalno vam se spava? Mogla bi biti hipotireoza. Lijena štitnjača usporava tjelesne funkcije.

Ne možete spavati? Mogla bi biti hipertireoza. Pretjerani rad štitnjače uzrokuje tjeskobu i ubrzava puls, zbog čega teško spavate.

Kosa je tanja i ispada

kosa2

Suha, lomljiva kosa koja puca ili opada može biti znak hipotireoze. Premalo hormona ometa ciklus rasta dlaka i folikule stavlja u stanje mirovanja. To može uzrokovati gubitak dlaka po cijelom tijelu.

Preaktivna štitnjača također loše utječe na dlakavost, ali samo na kosu.

Ne možete zatrudnjeti

pregnant
Ako duže vrijeme bez uspjeha pokušavate dobiti dijete, pretjerano ili premalo aktivna štitnjača mogla bi biti odlučujući faktor.

Oba stanja utječu na ovulaciju, što narušava plodnost.

Visok holesterol

holesterol3
Visoke razine lošeg kolesterola koji nisu reagirali na prehranu, vježbanje ili lijekove, povezani su s hipotireozom. Povišene razine lošeg kolesterola mogu biti uzrokovane lijenom štitnjačom i razlog su za zabrinutost. Neliječena hipotireoza može dovesti do srčanih problema, uključujući prošireno srce i srčani udar.

povrce

Ova hrana je najbitnija u izlječenju štitne i za održavanjem u zdravom stanju:

Grah

grah-soja-5a816742a9cd3
Grah je značajan izvor energije, što može biti korisno ako hipotireoza uzrokuje iscrpljenost. Grah sadrži bjelančevine, antioksidanse, složene ugljikohidrate i mnoštvo vitamina i minerala. Bogat je i vlaknima, što može biti korisno, ako patite od sporog varenja.

Riba

riba-hladnjak
Omega-3 masne kiseline čine masne ribe kao što su divlji losos, tuna ili srdela odličnima za ručak ili večeru.

Hipotireoza koja nije prikladno kontrolirana može povisiti razinu LDL-a, zvanog i loš holesterol i povećati rizik od bolesti srca. Poznato je da omega-3 ublažuju upale, pomažu kod oslabljenog imuniteta, smanjuju rizik od srčanih bolesti. Riba je također dobar izvor selena, važnog za rad štitnjače.

 

Ne propustite