PRIJEDLOG IFTARA ZA 27. DAN POSTA: Salata od karfiola, sarma, banjalučka baklava

Ramazan
PRIJEDLOG IFTARA ZA 27. DAN POSTA: Salata od karfiola, sarma, banjalučka baklava
.

Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni. 

Tako ćemo vam ovaj put preporučiti sljedeća jela:

Predjelo

Salata od karfiola

salata-do-karfiola

Sastav:
glavica karfiola, 3 šargarepe, kašika sjeckanog lista peršuna, kašika soli, 50 gr. majoneze, 1 dl kisele pavlake.

Način pripreme:
Pripremljeni karfiol operite pa, zajedno s donjim lišćem, stavite u slanu vodu da se kratko prokuha. Čim malo omekša (samo pazite da se ne prekuha) izvadite ga i odvojite listove, a glavicu karfiola podijelite na cvjetove.

Šargarepu operite, očistite, zatim je isjecite na kolutove pa je tako kuhajte u slanoj vodi negdje oko 10 do 15 minuta (također pazite da se ne prekuha). Zatim je procijedite i pomiješajte s cvjetovima karfiola. Listove peršuna operite, osušite, sitno isjeckajte pa dodajte šargarepi i karfiolu. Zatim u sve to dodajte majonezu, koju ste prethodno pomiješali zajedno s pavlakom, pa ovim prelijte.

 

Glavno jelo

Sarma

sarma

Sastav (za 4 osobe): 
30 dkg junetine bez kostiju (od buta), 6 dkg riže, 80 dkg kiselog kupusa u glavici, 8 dkg suhe ovčetine, 8 dkg crvenog luka, biber, so, ½ dl ulja i ½ l goveđe supe.

Priprema:
Pripremite listove kupusa za sarmu. Sameljite meso i crveni luk, začinite, dodajte rižu i ½ dl ulja. Dobro izmiješajte. S tom smjesom punite listove kupusa i motajte ih u sarme.

Poredajte u šerpu kružno nakon što ste na dno šerpe stavili suhe ovčetine i prelijte goveđom supom. Kuhajte lagano nekoliko sati. Ako je potrebno, dodajte tokom kuhanja još vode.

Kada je sarma skuhana, prije služenja može se (po volji) preliti sa slatkim vrhnjem.

 

Desert

Banjalučka baklava

652123a6d932d1a1aa8581317ada7564-serbian-food-pastry

Sastav: ½ kg jufki, 4 jajeta, 3 čaše šećera, 2 čaše ulja, 1 pavlaka (2 dl), 1 prašak za pecivo, 2 kesice vanilin šećera, 250 gr oraha, malo grožđica, kora od limuna.

Priprema:
Umutiti jaja (odvojeno) i dodati sve sastojke (izuzev oraha). Tom smjesom posuti svaki list jufke. Orahe staviti po sredini ili rasporediti na dva dijela. Izrezati prije pečenja.

Preliv: 6 čaša vode i 6 čaša šećera prokuhati. Ohlađenu baklavu zaliti vrućim preljevom.

Ne propustite