HRVATSKA: Izdano upozorenje zbog toplinskog vala

Region
HRVATSKA: Izdano upozorenje zbog toplinskog vala
.

Temperatura će porasti preko 30, a može biti i blizu 35 stepeni. Najviše vedrine očekuje se u Dalmaciji uz temperaturu od također 30 stepeni. Naredna dva dana računajte na vrućinu i sparinu. Za danas, a posebno za sutra, DHMZ je izdao upozorenje od toplinskog vala na području Zagreba, Osijeka i Karlovca. Svakako se držite hladovine i pijte dovoljno tekućine, preporuka je iz DHMZ-a.

val1

Temperatura između 27 i 31 °C

Danas ćemo biti u polju izjednačenog ili malo povišenog tlaka. Greben ne osobito jake anticiklone koji nam se pruža s područja Sredozemlja daje dobre šanse za sunčano vrijeme. Poslijepodne će na kontinentu biti pretežno sunčano, vrlo toplo, ponegdje i vruće uz temperaturu između 27 i 31 °C. Slična situacija je i na obali.

Na sjevernom Jadranu također blizu 30, isto se očekuje dosta sunca, a puhat će tek slab jugozapadnjak i jugo. Jedino u gorju postoji mala mogućnost poslijepodnevnih lokalnih pljuskova, no i tamo će prevladavati sunčano i toplo, s temperaturom od 26 do 30 Celzijevaca.

Vjetar uglavnom slab, a na Jadranu poslijepodne i umjeren zapadni i jugozapadni.

Pljuskovi i grmljavina


Što se utorka tiče, u kopnenom dijelu temperatura će porasti preko 30, a može biti i blizu 35 stupnjeva. Najviše vedrine očekuje se u Dalmaciji uz temperaturu od također 30 stupnjeva. 

Navečer će biti nestabilnije pa će tijekom srijede i četvrtka posvuda opet biti pljuskova i grmljavine te će okrenuti na sjeverozapadnjak i buru. U drugoj polovici sedmice uz to će i osvježiti.

Temperatura mora kreće se između 24 i 26 stupnjeva. Ako ste na moru, birajte plaže koje nisu okrenute prema jugu. Obzirom da je oblaka vrlo malo, UV indeks će sutra biti vrlo visok u cijeloj zemlji.

Nosite laganu odjeću, jedite laganu hranu i pijte dovoljno tekućine

Što se biometeorološke prognoze tiče, prevladavat će razmjerno nepovoljne prilike.

Nesanica, glavobolja, umor i loše raspoloženje moguće su kod meteoropata, a veće tegobe kod astmatičara i srčanih bolesnika. Preporuča se izbjegavanje većih napora, nošenje lagane odjeće, zaštita od UV zračenja te uzimanje dovoljno tekućine i lagane hrane.

Ne propustite