Kongo: Epidemija ebole mogla bi uskoro završiti

Svijet
Kongo: Epidemija ebole mogla bi uskoro završiti
.

Prošlog četvrtka WHO je objavio podatak o 59 potvrđenih, vjerojatnih i mogućih slučajeva ebole. Pritom je 27 oboljelih umrlo a 6. juna potvrđen je i novi slučaj pobola.

e1

Izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) procjenuje da bi se u vrlo kratkom roku moglo stati na kraj epidemiji ebole koja je u proteklih nešto manje od mjesec dana odnijela 27 ljudskih života na sjeverozapadu Demokratske Repulike Kongo.

"Oprezno sam optimističan da ćemo uskoro zaustaviti epidemiju", kazao je doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus novinarima u zračnoj luci u Kinšasi.

Prethodno je na Twitteru objavio da "je prerano da se objavi pobjeda u epidemiji ebole. No, signali su pozitivni i oprezni smo optimisti".

WHO i nevladine organizacije od 21. maja pomažu toj afričkoj zemlji da provede imunizaciju zdravstvenih djelatnika u neposrednom dodiru s oboljelima, koristeći cjepivo koje se u pokusnoj fazi pokazalo vrlo efikasnim ali još nije dobilo dozvolu regulatora.

Od tog je datuma ukupno 1.369 ljudi cijepljeno eksperimentalnim cjepivom, objavilo je prošle srijede kongoansko ministarstvo zdravstva.

Čelnik WHO-a doputovao je u posjet DR Kongo kako bi procijenio napredak nadzornih timova epidemiologa koji nastoje procijeniti situaciju nakon objave epidemije u zabačenim dijelovima pokrajine Equateur 8. svibnja.

Prošlog četvrtka WHO je objavio podatak o 59 potvrđenih, vjerojatnih i mogućih slučajeva ebole. Pritom je 27 oboljelih umrlo a 6. juna potvrđen je i novi slučaj pobola.

Tedros je pak ustvrdio da se stanje poboljšava. Po njegovim su riječima zadnji slučajevi zabilježeni 20. svibnja u gradovima Mbandaki i Bikorou, gdje je prvi slučaj potvrđen 17. svibnja. Potom je 2. lipnja potvrđen i slučaj u blizini Ibokoa, dodao je.

Istaknuo je pritom da su posrijedi slučajevi na "mjestima koja nisu baš pristupačna" i da epidemilozi idu od sela do sela, nastojeći uz značajne probleme s logistikom u što kraćem roku pokriti što veći teren.

Bikoro je udaljen stotinjak kilometara od regionalnog sredšta Mbandake i 600 killometara od Kinshase i blizu je granice s Kongom Brazzavilleom.

Najnovija je epidemija ebole deveta u DR Kongu. Prva je zabilježena 1976. godine, napominje AFP.

Ne propustite