Zašto to radite: Ovako uništavate sami sebe, a da toga niste ni svijesni

Zanimljivosti
Zašto to radite: Ovako uništavate sami sebe, a da toga  niste  ni svijesni
.

Mijenjanje navika je ne samo moguće nego i neophodno, barem je to riječ u studiji koju je provela Veronica Irvin iz Oregon State University. Neke su navike već dugo s nama tako da ih uzimamo zdravo za gotovo. Zato što nije u redu s korištenjem krema za sunčanje ili tamjanom? No, kako nedavne studije pokazuju, postoje neke navike koje mogu biti prilično štetne.

Ove navike bi odmah trebali prestati raditi.

1. Korištenje previše kreme za sunčanje

k

 

Svatko zna da je potrebno koristiti zaštitu od sunca kada ide van. To može pomoći u izbjegavanju preranog starenja i raka kože. Ali važno je da ne koristite previše. Nedostatak sunčeve svjetlosti i vitamina D mogu dovesti do drugih vrsta raka, poput raka gušterače.

2. Ne jede masti

 

k1

Previše masti u vašoj prehrani može dovesti do bolesti srca i problema s težinom. Ali ne smijete prestati jesti masti u potpunosti. Oni pomažu organizmu metabolizirati vitamine. Jedite dobre masti od 44 do 78 grama dnevno, ovisno o vašim osobnim željama i okolnostima.

3. Jedete previše povrća

k2

 

Povrće je apsolutno neophodno za svaku zdravo jelo. Međutim, ako jedete više od 7 obroka povrća i 4 porcije voća svaki dan dugo, postoji opasnost od oštećenja vašeg tijela. Da biste maksimalno dobili hranu, jedite svježe povrće (ne prženo ili pečeno) i ne jedite više od 4-5 puta dnevno.

4. Oguljene jabuke

k3

Gotovo sve hranjive tvari u povrću i voću nisu uvijek u njima. 100% kvercetina (antioksidansa koji podržava zdravlje srca) nalazi se u jabučnom korju. Janje jabučica je učinkovito za sprječavanje kroničnih bolesti kardiovaskularnog sustava. Najvažnija stvar je ne zaboraviti ih oprati prije jela, inače postoji opasnost od zaraze infekcijom.

5. Postavljanje bučnog alarma

k4

 

Uvijek postoji prilika da se prepunite ako ne čujete tihi alarm i zato mnogi ljudi postavljaju visoku razinu glasnoće. Zbog glasne buke, krvni tlak se povećava, kao i otkucaja srca.

Osoba je nevjerojatno ranjiva u ranim jutarnjim satima kada je tijelo još opušteno. Glasna buka može utjecati na zdravlje i uzrokovati stres, povećavajući razinu kortizola. Ako se ovakvo buđenje nastavi nekoliko dana, tjedana ili mjeseci, postoji rizik da taj stres postane kroničan.

6. Često provjeravajte e-poštu

k5

Doktor Richard MacKinnon iz Odjela za profesionalnu psihologiju britanskog psihološkog društva otkrio je da e-mail nije samo vrijedan instrument komunikacije, već i izvor mnogih stresa i razočaranja. Kao rezultat toga, naša produktivnost padne.

Unatoč činjenici da znanstvenici pokušavaju donijeti konačna pravila za korištenje e-pošte kako bi se smanjili negativni utjecaji, očito je da njihove preporuke ne mogu biti iste za sve. Međutim, postoji nekoliko savjeta koji su dobar za sve:

- nemojte provjeravati poštu rano ujutro ili kasno navečer;
- najprije radite i kasnije provjerite poštu (naravno, ako to nije važan dio vašeg radnog procesa);
- isključite push obavijesti o dolaznoj pošti.
7. Paljenje tamjana

k6

 

Paljenje tamjana ima dobar utjecaj na središnji živčani sustav, pomaže nam da se opustimo i ublažemo stres. Međutim, u istraživanjima provedenom na Tehnološkom sveučilištu Južne Kine pokazano je da paljenje tamjana svaki dan nekoliko sati može biti razlog za rak pluća, leukemiju i tumore mozga.

Tamjan može uzrokovati mutacije. One sadrže kemikalije koje mogu potencijalno mijenjati genetski materijal poput DNA. Ako i dalje želite stvoriti opuštajuću atmosferu, možete upotrijebiti malo tamjana, ali ne zaboravite kasnije dobiti svjež zrak.

8. Konzumiranje previše energetskih napitaka

k7

 

Energetska pića mogu vam pomoći da se probudite i povećate produktivnost. No pijenje često nije preporučljivo. Rezultati studija koje je proveo David Grant sa Sveučilišta Tihog oceana pokazuju da neka energetska pića mogu povećati rizik nestabilnog otkucaja srca.

U istraživanju su sudjelovali dobrovoljci iz dobi od 18 do 40 godina. Oni su pili 2 boca energetskih napitaka ili placebo piti 3 tjedna. Nitko nije znao koje su piće imali. Kao rezultat toga, prva skupina imala je visoki krvni tlak i povećanu brzinu otkucaja srca, dok drugi nisu imali nikakvih odstupanja.

9. Uzimanje lijekova protiv bolova

k8

Bolovi protiv bolova zaista pomažu onima koji imaju kroničnu bol. Međutim, u istraživanju koje je proveo Sveučilište Ohio prikazano je da lijekovi protiv bolova mogu također smanjiti oštrinu dobrih emocija.

U ovom istraživanju, jedna grupa sudionika je uzimala lijekove protiv bolova, a druga je uzela placebo koji je izgledao isto. Kasnije, sudionici su gledali 40 fotografija - od vrlo neugodnih (gladnih djece) do vrlo slatkih (djeca igraju s mačkama). Nakon svake fotografije sudionici su morali procijeniti koliko su pozitivne fotografije bile.

Rezultati su pokazali da su sudionici koji su uzimali lijekove protiv bolova ocijenili da su fotografije gore od onih koji su uzimali placebo. Drugim riječima, emocionalna percepcija stvarnosti bila je iskrivljena.

10. Matanje ručnika oko glave

k9

Budite oprezni s omatanjem kose u ručnik. Kada je kosa vlažna, teški ručnik može uzrokovati razdvojenost ili čak isprazniti vašu kosu, kaže Leon Van-Gorkom, viši menadžer za njegu kose u istraživanju i razvoju tvrtke Unilever. Umjesto toga, upotrijebite ručnik kako biste izbacili suvišnu vodu i pustite da kosa bude suha. Kada iscijedite višak vode, budite nježni i samo to kratko vrijeme.

11. Dugo tuširanje

k10

Tokom dugih tuširanja osjećamo si jako lijepo. Oni će vam pomoći da se opustite i lakše zaspati nakon tuširanja. Međutim, dugi tuševi uklanjaju vlagu iz kože što može dovesti do suhe kože i svrbi. Vaš tuš ne bi trebao trajati više od 10 minuta. Što je kraće, to bolje!

Koje od ovih navika imate? Napišite nam u komentaru!

Novi.ba

Ne propustite