Muslimani danas obilježavaju Lejletul-kadr, noć vrijedniju od hiljadu mjeseci

Objavljeno:10.06.2018 - 10:47
A A A Times Arial

Lejletul-Kadr, različito prevedena na bosanski znači noć odredbe, noć snage/moći, noć vrijednosti, noć sudbine ili noć mjera, je prema islamskom vjerovanju noć kada su prvi ajeti Kur'ana objavljeni islamskom poslaniku Muhammedu.

Danas će muslimani širom svijeta obilježiti Lejletul-Kadr. Tada većina vjernika noći provodi u ibadetu i molitvama, ali isto tako i u itikafu, stalnom boravku u džamiji i ibadetu.

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras će obilježiti 27. noć mjeseca ramazana - Lejletul-kadr, noć koja je vrijednija od hiljadu mjeseci.

U svim džamijama i džematima u Bosni i Hercegovini će biti upriličen prigodan program, cjelovečernji ibadet posvećen noćnom namazu, tespih-namazu, učenju Kur‘ana, zikru, razmišljanju i dovama sve do zore.

dzamija-norilsk-6

O noći Lejletul-kadra u Kur'anu se navodi: "Mi smo ga (Kur'an) počeli objavljivati u noći Kadr-a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci" (Sura Kadr 1-3).

U toj noći vjernici upućuju iskrene dove, želje, nade te traže oprost od Uzvišenog Gospodara jer hadisi prenose kako će "onom ko provede noć Kadr u ibadetu, biti oprošteni prošli grijesi" i pod čijim okriljem je "spas sve dok zora ne svane". Prenosi se kako se u toj noći meleci spuštaju u velikom broju tako da njihov broj premašuje broj kamenčića na Zemlji.

dzamija

Povodom Lejletul-kadra, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo će večeras u Istiklal džamiji na Otoci upriličiti prigodan program poslije Teravih namaza.

U okviru programa bit će održano prigodno predavanje, učenje Kur'ana, ilahije i kaside, te kaderska dova. Predavači su hfz.dr. Kenan Musić i hfz. Amar Bašić.

Kako je iz Medžlisa IZ Sarajevo najavljeno, također će u Istiklal džamiji za omladinu iz džemata Sarajevskog medžlisa biti upriličen i omladinski iftar.

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!