Protesti zbog povećanja cijene goriva u Srbiji napravili gužvu u saobraćaju

Region
Protesti zbog povećanja cijene goriva u Srbiji napravili gužvu u saobraćaju
.

Društvenim mrežama šire se fotografije vozača koji su se zaustavili u znak protesta

Srbijanski mediji objavili su da je gužva kod Sava Centra.

Osim u Beogradu, vozači su stajali i u drugim gradovima Srbije. Međutim, treba napomenuti da je gužva u saobraćaju u Beogradu još od 16 sati.

Podsjetimo, neformalna grupa formirana na Facebooku najavila je za danas organizaciju protesta zbog rasta cijena naftnih derivata, o čemu smo pisali ranije.

Osim Srbije, protesti su bili najvaljeni i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

poruka

Naime, nakon što je 1. februara na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH, pumpadžije u cijeloj BiH cijenu goriva podigle za 18 feninga po litru, a drugi val poskupljenja bio je polovinom prošlog mjeseca samo u RS, kada su cijene skočile u prosjeku sedam feninga.

Treće i četvrto poskupljenje bilo je u drugoj i trećoj sedmici maja, kada su cijene skočile samo u FBiH, i to oba puta u prosjeku od pet do 10 feninga po litru, zavisno od distributera nafte i naftnih derivata. Peto poskupljenje je pogodilo samo građane RS, kada je cijena goriva skočila od dva do pet feninga po litru.

gorivo1

Upitan da li će biti novih poskupljenja s obzirom na to da postoje neke najave da bi na svjetskom tržištu cijena barela nafte mogla dostići i 100 dolara, Berak je rekao da je moguće da dođe do ponovnog rasta, jer je situacija na svjetskom tržištu nafte poprilično nestabilna i zbog krize između SAD i Irana.

U RS nakon novog vala poskupljenja litar dizela košta zavisno od distributera od 2,22 do 2,26 KM, a litar benzina 95 od 2,25 do 2,28.

Prema novom cjenovniku, za litar benzina 98 građani će sada morati odvajati oko 2,28 KM, a plin se prodaje po cijeni od 1,11 do 1,19 KM.

U Federaciji BiH cijena je još veća, pa tako za litar dizela i benzina treba izdvojiti 2,31 KM.

gorivo

Kako se navodi u objavi koja kruži društvenim mrežama, građani su pozvali da svaki dan od 10. juna u 17 sati zaustave svoje automobile na ulicama na sat vremena.

I tako da natjeraju nadležne da utiču na smanjenje cijena goriva, a inače ovakva akcija je bila pokrenuta u Njemačkoj i bila je efektivna.

 

Ne propustite