PRIJEDLOG IFTARA ZA 24. DAN POSTA: Kiflice, buranija i kompot
Za 24. dan posta Novi.ba vam preporučuje sljedeća jela.
Predjelo: Kiflice
Sastav: 600g brašna, 1 prašak za pecivo, 1 kašičica soli, 1 dl ulje, 1 pavlaka, 1 suhi kvasac razmućen u 2 dl toplog mlijeka
Priprema: Zamijesite tijesto, zatim ih razvaljajte u krug i režite na trokutiće. Jedan po jedan komad tijesta motati u kiflice. Ostaviti ih na radnom stolu neko vrijeme. Zagrijte pećnicu na 180C. Premazati kiflice jajetom i peći 15 minuta.
Glavno jelo: Buranija
Sastav: 1 kg buranija, 1 glavica crveni luk, 2 kom mrkva, puter, 1 kašika brašno, 1 šolja mlijeko
Priprema: Na puteru izdinstajte sitno sjeckani crveni luk i mrkvu isječenu na kolutiće. Zatim dodajte buraniju i začine i sve zajedno još malo dinstajte. Zatim buraniju zalijte vodom da prekrije povrće i kuhati na jakoj vatri oko 40 min. Kada bude već gotovo, dodajte kašiku brašna razmućenu u mlijeku i promiješajte još jednom, te kuhajte na laganoj vatri oko dva minuta. Buraniju zatim skloniti sa šporeta i poželjno je poslužiti je sa salatom.
Desert: Kompot od šljiva
Sastav: 750 gr šljive , šećer, cimet
Priprema: Šljive oprati, raspoloviti i izvadite košpice. Posuti ih šećerom i pustiti da odstoje neko vrijeme. Tada ih prokuhati s malo vode i cimeta u već nastalom soku. Kompot možete zgusnuti sa malo jestivog škroba razmućenog u hladnoj vodi i još jednom kratko prokuhati.