METEOROLOZI IZDALI NOVE UZBUNE ZA HRVATSKU: Prijete opasne oluje

Region
METEOROLOZI IZDALI NOVE UZBUNE ZA HRVATSKU: Prijete opasne oluje
.

HRVATSKA - Sutra su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom praćeni kratkotrajno pojačanim vjetrom, pogotovo u prvom dijelu dana. Moguće su pijavice.

is1

Naime, tokom silovitog nevremena koje je u ranim poslijepodnevnim satima pogodilo dijelove Istre zabilježeno je čak 4000 udara munja, uz konstantnu grmljavinu i sijevanje padala je jaka kiša, a povremeno je doletjelo i pokoje krupno zrno tuče.

Na svu sreću, tuča prema trenutnim informacijama nije bila tako česta pojava kao prijašnjih dana, a najveće je probleme izazivala enormna količina kiše koja je, kao što smo već javili, potopila komad Istarskog ipsilona na potezu od Višnjana do Baderne. Ta dionica je od 14:30 zatvorena, a HAK je poslije 21 sat izvijestio da promet prema Baderni još nije bio pušten.

Prema neslužbenim informacijama s terena, lokalno je palo do 100 milimetara kiše, odnosno u samo nekoliko sati premašena je količina koju valja očekivati tijekom cijelog mjeseca.


Što se tiče meteoroloških postaja, najobilnija kiša zabilježena je u Livadama, čak 79 mm. U Bonacima kraj Baderne palo je 35 mm, Lanišću 34 mm, a spomenimo i Pazin (25 mm).

Državni hidrometeorološki zavod je tijekom četvrtka poslijepodne izdao nova upozorenja putem Meteoalarma iz kojih proizlazi da bi vremenska situacija u petak diljem Hrvatske mogla biti prilično nestabilna, pa i opasna.

is2

- Većinom sunčano, ali nestabilno. U drugom dijelu dana uz jak razvoj oblaka mjestimice pljuskovi s grmljavinom, osobito prema večeri i u noći na subotu kada mogu biti i izraženiji. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 19, a najviša dnevna oko 30 °C, navode prognostičari DHMZ-a, koji su putem Meteoalarma za Istru, Kvarner i šire karlovačko područje izdali narančastu uzbunu, koja upućuje na opasne vremenske uvjete.

- Lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom praćeni kratkotrajno pojačanim vjetrom, osobito u prvom dijelu dana. Moguće su pijavice. Najjači udar vjetra brži od 55 km/h, vjerojatnost grmljavine veća od 70 %. Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu, upozoravaju meteorolozi.

Za ostatak države u petak vrijedi žuta uzbuna, koja se izdaje u slučaju potencijalno opasnih vremenskih uvjeta.

is
 
U subotu promjenljivo i nestabilno uz čestu kišu, ponegdje i obilnu te pljuskove koji lokalno mogu biti i izraženiji. U nedjelju sunčanije, a mjestimične kiše ili pljuskova još može biti uglavnom na istoku zemlje te u unutrašnjosti Dalmacije. Zatim početkom tjedna pretežno sunčano i uglavnom suho. Na Jadranu će puhati većinom umjeren sjeverozapadnjak. U subotu će malo osvježiti, a od nedjelje ponovno porast temperature.

Ne propustite