ARIJANA MASLEŠA O IZRADI PRIRODNE KOZMETIKE: Trudimo se da svaki proizvod bude visoke kvalitete što nam potvrđuju dosadašnja iskustva korisnika

Bosna i Hercegovina
ARIJANA MASLEŠA O IZRADI PRIRODNE KOZMETIKE: Trudimo se da svaki proizvod bude visoke kvalitete što nam potvrđuju dosadašnja iskustva korisnika
.

Nakon što se tokom studija upoznala o štetnostima sastojaka koji se koriste prilikom proizvodnje kozmetike, Arijana Masleša iz Sarajeva upustila se u avanturu izrade prirodne kozmetike. 

Danas ima čitavu manufakturu prirodnih proizvoda za higijenu i njegu tijela. 

Sa Arijanom smo razgovarali o počecima, važnostima prirodne kozmetike, a samo za Novi.ba podijelila i nekoliko savjeta o njezi kože. 

Novi.ba: Šta Vas je potaknulo da pokrenete svoj posao, kako je započela Vaša priča? 

ARIJANA MASLEŠA: Još od srednje škole postoji ljubav i zainteresovanost prema kozmetici. Vremenom, tokom studija hemije naučila sam dosta o štetnosti pojedinih sastojaka koji se koriste kod izrade komercijalne kozmetike. To je bio okidač za izradu prirodne kozmetike, isprva samo za vlastite potrebe i užu porodicu i prijatelje. Vremenom zbog velike zainteresovanosti i na nagovor porodice hobi je prerastao u posao. 

puella-2

Novi.ba: Obzirom da se na tržištu nalazi mnoštvo kozmetičkih proizvoda koji nam daju različita obećanja, po čemu se "Puella Natural" razlikuje od njih? 

ARIJANA MASLEŠA: Puella-Prirodna kozmetika se izrađuje isključivo ručno i od strogo prirodnih sastojaka i individualno, prema tipu kože. Trudimo se da svaki proizvod bude visoke kvalitete, što nam i potvrđuju dosadašnja iskustva korisnika. Prije svake prodaje konsultujemo se sa korisnicima o njihovim potrebama, zahtjevima, tipu kože i slično, kako bi pronašli proizvod koji će im najbolje odgovarati. Takođe smo otvoreni za sve sugestije i kritike, trudeći se da shvatimo i pratimo želje i zahtjeve korisnika. 

puella10

Novi.ba: Kada ste i sami počeli koristiti prirodnu kozmetiku, te koje su sve prednosti prirodne kozmetike? 

ARIJANA MASLEŠA: Prethodno sam spomenula da sama koristim prirodnu kozmetiku veoma dugo, otprilike nekih 13 godina. Ono što je prednost ove vrste kozmetike jesu prirodni, visokokvalitetni sastojci koji nemaju štetnih utjecaja na kožu. Ne koriste se nikakve hemijske supstance, tipa konzervanasa, umjetnih mirisa i slično, koje mogu izazvati u blažim slučajevima iritacije, a biti čak i kancerogene. 

Novi.ba: Koji se proizvodi mogu pronaći  u Vašem asortimanu i koje sastojke koristite prilikom proizvodnje?

ARIJANA MASLEŠA:  Puella-prirodna kozmetika iz svog asortimana trenutno nudi sljedeće proizvode: kreme za sve tipove kože, anti-age kreme, hidratantne kreme za lice sa zaštitnim faktorom od sunca, prirodne sapune za čišćenje i sve tipove kože, kristalne sapune, kreme za sunčanje sa različitim faktorom, ulja za sunčanje i za brže tamnjenje, meleme za usne, maslace za tijelo, pilinge za lice i tijela, anticelulitni piling, kokosovo ulje, shea i kakao maslace, domaće čajeve.  Svi proizvodi se izrađuju od prirodnih biljnih i eteričnih ulja, shea i kakao maslaca, svježih i sušenih ljekovitih biljaka. 

puella11

Novi.ba: Šta je po Vašem mišljenju najvažnije kod njege kože, koje greške obično pravimo, te na šta bismo posebno trebali obratiti pažnju kod kupovine preparativne kozmetike?

ARIJANA MASLEŠA: Njega kože je veoma široka tema, ali u kratkim crtama, ono što je najbitnije kod njege kože jeste na prvom mjestu pravilno čišćenje lica. Tu treba obratiti pažnju na sredstva za čišćenje, vrlo je bitno da ne sadrže alkohol. Također,  prečesto čišćenje nije dobro za kožu, uklanja pirodne masnoće koje lice luči zbog zaštite. Preporučeno je čišćenje jednom dnevno, pred spavanje, blagim sredstvima. Preko dana je potrebno kožu prije svega zašititi od sunčevih zraka, čak i u zimskim mjesecima, laganim hidratantnim kremama.

Treba izbjegavati tešku šminku i masne kreme koje začepljuju pore. Obavezan je i piling lica, jednom sedmično da se uklone mrtve ćelije. 

Ono na šta ja najviše upozoravam, a česta je greška koju ponavljamo, jeste izlaganje suncu bez nanošenja krema sa zaštitnim faktorom. Cijeli spektar sunčevog zračenja je štetan po kožu i može dovesti do oštećenja nezaštićenih ćelija. Ta oštećenja se manifestuju u bržem starenju kože, opekotina različitog stepena i u najgorem slučaju karcinoma kože. Zbog toga je vrlo bitno zaštititi kožu od sunca, sa većim faktorom u prvih nekoliko dana izlaganja, a kasnije sa manjim faktorom. 

Neke najosnovnije stvari koje treba izbjegavati su: alkoholi u koje spadaju glikoli; DEA, MEA, TEA (di, mono i trietanolamin); ftalati i parabeni, koji u manjoj mjeri izazivaju sušnje kože, iritacija, a u gorim slučajevima su kancerogeni. 

Često nismo svjesni da je koža najveći organ našeg organizma. Sve što dolazi u dodir sa njom se u većoj ili manjoj mjeri absorbuje u organizam. 

puella14

Česta geška jeste i mazanje različitim uljima kako bi se dobila tamnija boja. Najčešće je to kantarionovo ulje. Ali treba voditi računa da kantarionovo ulje zajedno sa citrusnim uljima i maslinovim uljem spada u fototoksična ulja i ne smije se koristiti za vrijeme sunčanja, pa čak ni 12 sati prije. Fitotoksična ulja se pod dejstvom UV zraka razlazu i oslobađaju slobodne radikale, koji se vode kao kancerogeni, a izazivaju i oštećenja kože, opekotine i hiperpigmentaciju (tamne fleke) koje se teško ili nikako mogu ukloniti.

puella12

Novi.ba: Obzirom da dolazi ljeto i topliji dana, šta biste savjetovali našim čitateljima, kako njegovati kožu u ovom periodu? 

ARIJANA MASLEŠA:  Općenita pravila za njegu kože važe i u ljetnim mjesecima, samo veću pažnju treba posvetiti zaštiti od sunca, hidriranju i izbjegavanju teže šminke i krema. Kožu treba pustiti da “diše". Također je vrlo bitno unositi dovoljno vode, vlakana iz voća i povrća, jer bez obzira koliko se trudimo njegovati kožu sa vanjske strane, veliki utjecaj ima i to šta unosimo u organizam.

puella5

Novi.ba: Šta možemo očekivati od "Puella Natural" u budućnosti i šta biste poručili onima koje žele pokrenuti vlastiti biznis? 

ARIJANA MASLEŠA:  U budućnosti namjeravamo proširiti asortiman naših proizvoda. Također, svakodnevno radimo na poboljšanju postojećih proizvoda. Trenutno smo počeli i sa promocijom naših proizvoda na različitim sajmovima. 

 

Ne propustite